За пръв път от 2013 година насам скулптурите на Андрей

...
За пръв път от 2013 година насам скулптурите на Андрей
Коментари Харесай

Скулптурите на Андрей Николов се завръщат в Червената къща

За пръв път от 2013 година насам скулптурите на Андрей Николов (1878-1959) ще се върнат там, където са изваяни - в къщата-ателие на столичната улица " Любен Каравелов " №15. На 1 септември в 17 ч. е откриването на изложбата, която ще може да бъде забелязана в продължение на два месеца в 
Червената къща. Организатор е Националната художествена изложба, дните за достъп до пространството и скулптурите са вторник-петък, а от жителите ще бъде събиран вход 3 лв.. 

Временната галерия включва общо 17 произведения на фамозния български скулптор (от общо 22, изложени в " Квадрат 500), основани сред 1902 и 1931 година, както и една от неговия преподавател в първия випуск на Държавното рисувално учебно заведение - Борис Шатц. Сред изложените произведения са мраморният портрет на цар Борис III, театралничил на Андрей Николов на 36-годишна възраст през 1930 г.; гипсовата отлива на бронзовата пластика " Чочара ", основана в Рим (оригиналът е в " Квадрат 500 " ); гипсовият очерк на лъва за Паметника на незнайния боец, както и макет на паметника; мъжки, женски, детски портрети, бронзовият щраус от 1915-а и др. 

" Червената цитадела "  е издигната през 1929-а година освен за фамилен дом, само че и като креативен оазис. Далеко от шума на централните софийски улици може да се изгубиш измежду лабиринти от входове, изходи и голям брой стълби, които те възкачват към тераси с красиви гледки. Самата атмосфера предизвика основаването на изкуство – огромни салони, ателиета и леярна. Скулпторът основава къща, носеща неговия характер в жанр, както самият той отсича: " Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия ", това се споделя в прессъобщение на Националната изложба за идната галерия.

Завръщането на скулптурите обаче

 

не вещае ярко бъдеще или завършек на свадите

 

за " Червената къща ". И в момента нейният статус и благосъстоятелност са не изцяло изяснени. Държавата има единствено 4/14 от къщата, а останалите са реституирани на частен притежател, обаче това не попречи на Министерството на културата да пусне вътре - без наем! - одиозната персона Яков Джераси, прочут със съсипването на къщата на Георги Фингов на улица " Шипка " и поддръжката си за Пеевски при избирането му за началник на ДАНС. Неговата фондация " България 2002 " сякаш би трябвало да възвърне вредите по къщата и изплати част от задълженията, насъбрани от предходния дълготраен наемател - фондация " Гъливер клиринг хаус ", само че по тематиката на Пламен Петров - изкуствовед, някогашен организатор в СГХГ и докторант в катедра " Нова и модерна история " на СУ разкриват

През февруари т.г. Центърът за просвета и спор (както бе известна " Червената къща " през последните близо две десетилетия) дефинитивно напусна постройката на ул. " Любен Каравелов ", сякаш с цел да остане тя още веднъж в ръцете на страната. Обещанието бе знаковата сграда да стане Къща музей и изложба на скулптора, живял и творил там в средата на XX век, като този път бъде стопанисвана и ръководена като част от Националната художествена изложба.

Мястото бе познато като сцена на над 

 

450 спектакъла, 270 изложения, 650 дебата, 700 кино прожекции,

 

350 обществени лекции, 150 представяния на книги и литературни дискусии в годините 2000-2019, когато бе стопанисвано от " Гъливер клиринг хаус " - в началото против ремонт, а по-късно против наем. Скулптурите на Андрей Николов бяха експонирани в пространството на къщата - в границите на непрекъснатата експозиция " Духът намира тялото " - през по-голямата част от това време: от 2004-а, когато приключи ремонтът на заварената преди този момент в окаяно положение постройка, до 2013-а, когато НХГ реши да ги прибере. Яра Бубнова, шеф на НХГ, напомня пред уеб страницата " Площад Славейков ", че това е персонално решение на куратор на " Квадрат 500 " Светлин Русев. Той дава заричане един ден те да се завърнат в къщата музей, само че то не е изпълнено до гибелта му. 

Едва в този момент, на 1 септември, това ще се осъществя времето. Но изложбата ще бъде камерна, ситуирана в така наречен Малко ателие, защото Голямото ателие и още един етаж от знаковата алена постройка са частна благосъстоятелност. 

Междувременно това е и първото събитие в " Червената къща " от февруари насам, когато страната съобщи наличието си в нея. Оправданието, несъмнено, е корона-кризата. Музеите у нас обаче отвориха порти още при започване на май, тъй че пандемията не оправдава бездействието. Точно при започване на май избухна и абсурдът, в който действителният частен притежател на по-голямата част от къщата оферираше чартърен през организация огромната зала на първия етаж.

От февруари до края на годината трябваше да е и договорът за безплатно прилагане на фондация " България 2000 ",

 

сякаш за в къщата да бъде основан 3D филм за Андрей Николов

 

благодарение на режисьора и продуцент Димитър Гочев. И да има нещо снимано, не се чува. В началото на интервала ръководителят на фондацията Яков Джераси обеща да държи вратите отворени за " млади създатели с ползи в региона на театъра, музиката и изкуството, както и за актьори от малцинствата ", само че те останаха затворени в продължение на повече от половин година.

На два пъти през пролетта НХГ предложения национални певици да изпеят по нещо на покрива - и с това се изчерпиха културните събития в някогашния Център за просвета и спор, където в предишното кипеше ежеседмична активност. А в това време Яков Джераси се хвалеше пред медиите, че е украсил " Червената къща " с голям полилей и първокласен порцеланов сервиз, отмъкнати от къщата на Фингов... 

Така от огромния български ваятел Андрей Николов е останала къща със статут на музей, в която музей няма (и скоро няма и да има), само че от 1 септември най-малко ще има негови творби.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР