За пръв път от 16 години насам бъдещето на Пристанище

...
За пръв път от 16 години насам бъдещето на Пристанище
Коментари Харесай

Константин Бачийски: Печелившата икономическа формула за Бургас е повече кораби и по-малко ресторанти в пристанището

За пръв път от 16 години насам бъдещето на Пристанище Бургас е мощно обвързано с резултатите от идните локални избори. Това е по този начин, тъй като досега в никакъв случай в програмата на претендентите за кметове развиването на врата не е било по този начин мощно обвързано с икономическото развиване на града. Първият, който има проект за икономическо развиване на района на база симбиозата сред пристанището и Бургас е Константин Бачийски, чиято кандидатура е в положение да реши вота на балотаж.

„ Бъдещето на Пристанище Бургас е обвързвано с обслужване на кораби и товари, а не с построяването на лъскави офиси и заведения на мястото на съществуващите корабни места “ - разяснява водачът на „ Политическа партия Средна европейска класа “ Константин Бачийски.

Кандидатът за кмет на Община Бургас дефинира като неуместна концепцията главната функционалност на врата да бъде сведена единствено до даване на занимания за туристи посредством разнообразни атракции в новата Зона за публичен достъп.

„ Ако заложим единствено на търговски обекти и на офиси, дълготрайно ще загубим. Невъзможно е заведенията за хранене да заменят корабите и това да докара до сериозен стопански напредък. Офиси могат да се строят на всички места, само че кораби могат да бъдат обслужвани единствено в пристанището. А и приходите за един ден от едно корабно място постоянно са по-високи от генерираните доходи за месец от наеми на всички търговски обекти в Зоната за публичен достъп “ – добави той.

Бачийски напомни, че в исторически проект градът се е разраствал около развиването на пристанището, защото обслужването на корабите генерира спомагателни приходи и работни места поради съпътстващите действия при обработката на товари.



Според него е стопански обосновано корабните места „ шесто “, „ седмо “ и „ осмо “ да бъдат по-тясно свързани с града, само че корабните места във вътрешността в морето би трябвало освен да бъдат непокътнати, само че и да бъдат построени в допълнение нови дълбоководни терминали.

Прогнозният резултат от влизането им в експлотатация е увеличение на конкурентоспособността на Пристанище Бургас.

Въпрос на договаряния е дали терминалът да се ръководи от държавен или нов частен оператор посредством отдаване на концесия, с цел да се реализира даването на конкурентни цени за обслужване на кораби и товародатели.

Константин Бачийски обвързва основаването на нов терминал най-много с обработването на „ ро-ро “ товари/ предопределени за транспортни средства/, „ ро-ло “ товари /за транспорт на жп вагони/ и контейнерни товари.

Той уточни като главно преимущество на този сегмент това, че товарите са опаковани, не провокират замърсяване или запрашаване, а при превозването им към вътрешността на страната и Европа ще минават през съществуващия излаз на Пристанище Запад, а от там непосредствено в индустриалните зони или автомагистрали. По този метод икономическите изгоди ще остават за Бургас без по никакъв метод да се натоварва трафикът в централните елементи на града.

„ И в случай че ние не можем да използваме преимуществата на нашето пристанище, положителната локация, близостта до мегаполиса Истанбул, близостта до възможната свободна икономическа зона в летище Равнец, автомагистрала „ Тракия “ и автомагистрала „ Черно море “, ще изгубим опциите за стопански напредък. Така съседите ни от Констанца ще не престават да развиват интензивно своето пристанище, а в Бургас ние ще пием чай или кафе край пустите корабни места “- разяснява Константин Бачийски.

Именно поради визионерските му хрумвания и огромните планове, които развива, все по-често се предвижда балотаж в Бургас сред изчерпания към този момент кмет и най-последователния му конкурент в лицето на Бачийски.

По този метод за пръв път от 16 години интригата в локалните избори е жива.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР