За появата на компютърния вирус „Сталин” сигнализира група специалисти по

...
За появата на компютърния вирус „Сталин” сигнализира група специалисти по
Коментари Харесай

Внимание: Опасен компютърен вирус Сталин поразява компютрите!

За появяването на компютърния вирус „ Сталин” алармира група експерти по сигурността. Той към момента е в тестови интервал и е засегнал нищожен брой компютри по света. Възможно е обаче да се появят негови нови, по-агресивни версии.

За зловредния програмен продукт алармира група специалисти по сигурността, наречена MalwareHunterTeam. Оттам оповестяват, че първите офанзиви на вируса са засечени в последните няколко дни. Основният му признак е, че не цели каквато и да е облага, а има напълно разрушителен темперамент.

Вирусът, прочут под имената StalinScreamer, StalinLocker или просто Stalin, блокира всички функционалности на операционната система. Екранът се заключва и на него се появява таймер и фотография на някогашния общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики – Йосиф Сталин. Всичко това под звуците на химна на Съветския съюз.

Потребителят има 10 минути, с цел да вкара дигитален код. Правилната му стойност се пресмята като се извади настоящата дата от датата 30 декември 1922 г, когато е подписана декларацията за основаване на Съюз на съветските социалистически републики.

Ако се вкара неверен код или 10-те минути изтекат вирусът изтрива цялата информация от всички харддискове, свързани с компютъра, в това число и себе си. Рестартирането на компютъра не оказва помощ, а в противен случай – единствено редуцира времето за реакция. В случай, че се вкара верният код – вирусът се деактивира и самоизтрива.

От MalwareHunterTeam споделят в изявление за английското издание SCMagazine, че вирусът идва „ без да желае пари и без да оставя никакъв контакт със основателите му” и прибавят, че „ Сталин” не е вид на нищо, познато досега.

Експертът по сигурността Марк Джеймс споделя за изданието, че вирусът цели само да унищожава информация и да притегля внимание.

„ Средностатистическият краен консуматор няма да има нито времето, нито склонността да открие и напише верния код. Така че изтриването на всичката информация е съвсем изцяло обезпечено. Единствената отбрана е да имате добър сложен антивирусен програмен продукт, който да засече и изтрие вируса”, изясни той.

Начините да се болестите с вируса са посредством спам имейли, които нормално съдържат атачмънт. Вирусът може да се съобщи и посредством инфектирани документи, инсталационни файлове или посредством добавки към браузъра. Повечето модерни антивирусни стратегии обаче засичат „ Сталин” и го обезвреждат. Съобщава се обаче, че вградената отбрана на Windows 10 – Windows Defender не съумява да го засече.

До момента обсегът на вируса не е огромен и засегнатите компютри в международен мащаб са дребен брой. Предполага се обаче, че „ Сталин” към момента е в тестови интервал и са вероятни бъдещи по-агресивни негови версии, съобщи Дарик.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР