За повечето от нас плевелите са лоши растения, които трябва

...
За повечето от нас плевелите са лоши растения, които трябва
Коментари Харесай

Годни за консумация плевели

За множеството от нас плевелите са неприятни растения, които би трябвало да бъдат отстранени или просто треволяци. Но се оказва, че доста от тях в действителност са много хранителни и здравословни. Те могат да се употребяват за подготвяне на салати и супи и даже за подготвяне на сладко. Макар множеството хора да гледат на тях с неуважение, не е ненужно да се знае, че те могат да послужат за здравословна храна, както в нормални, по този начин и в сложни житейски обстановки. Ще разгледаме някои годни за консумация бурени, постоянно срещани у нас,

От друга страна, животът ни е толкоз непредсказуем, тъй че можете да се окажете във обстановка, в която оцеляването ви ще зависи от вашите познания.

Глухарче. Глухарчето безусловно се среща на всички места от ранна пролет до късна есен. То е напълно годно за консумация растение - от цветовете до корените. Може да се употребява свежо в салати, да се свари във супи, да се панира, а от изпечените му корени може да се подготви кафе.

Врабчови чревца или Звездица. Среща се на всички места, изключително във влажни зони - доста твърдоглав бурен. Листата са годни за консумация, употребяват се в салати.

Тученица. Плевелът съдържа доста антиоксиданти. Богат на аскорбинова киселина (витамин С), бета-каротин (провитамин-А), глутатион и токоферол (витамин Е) и омега-3 мастни киселини. Тученицата има усет на спанак. Подобно на спанака, тученицата се употребява сурова или варена. Кълновете на плевела се прибавят към супи или салати. Чудесна за мариноване и консервиране за зимата.

 Тученицата се яде

Червена мъртва коприва (великденче, гергьовденче). Високо хранително растение, защото е богато на витамини, желязо и фибри.

Цикория или Синя жлъчка. Ядливи елементи на цикорията са цветовете, листата и корените. Тя е източник на тиамин, ниацин и цинк, витамини А, С, Е, К, рибофлавин, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган. Корените от цикория се употребяват за подготвяне на кафе. Младите листа от цикория се употребяват в салати, а зрелите зелени листа се употребяват като гарнитури за ястия.

Горски слез. Растението е изцяло годно за консумация, листата му могат да се употребяват като сурогат на салата и са отличен източник на витамини А и С, калций и желязо. От листата се вършат сармички, готвят се в ястия.

Щир или амарант. Богати на протеини, листата се употребяват основно за супи и ястия. Младите листа могат да се прибавят в салати.

Живовляк широколистен. Живовлякът съдържа голямо количество потребни субстанции: каротин, лимонена киселина и никотинова киселина, фитонциди, танини, витамин С, витамин К, минерални соли и протеини (в семената). Използва се в салати.

Коприва. Няма потребност от показване, само че въпреки всичко копривата е богата на минерали (хром, желязо, фосфор, калий, цинк, мед, сяра, манган, силиций), витамини (група В, витамин А, каротин, витамин С, D, К) и аминокиселини.

 Копривата е годна за консумация Снимка: Илиана Първанова

Лапад. Източник на витамини А и В. Листата на лапада се употребяват в салати, макар че не би трябвало да ядете по доста от тях, тъй като могат да раздразнят пикочните пътища. Младите листа могат да се прибавят към салати, сосове, супи, ястия с яйца.

Репей. Репеят се отглежда в Япония като зарзават, защото е доста добър източник на доста полизахариди, скъпи минерали - желязо, манган, магнезий и дребни количества цинк, калций, селен и фосфор. Листата и корените на репея съдържат дребни количества фолиева киселина, рибофлавин, пиридоксин, ниацин, витамин Е и витамин С. Плевелът има годни за ястие корени и стъбла. Цветовете му имат усет на артишок, а корените имат емфатичен орехов мирис. Корените могат да се употребяват сурови и да се прибавят към салати, както и варени, мариновани, задушени. Репеят върви добре с картофени ястия.

Детелина юервена. Здравословен чай се прави от цветовете, а листата се употребяват за салата, чорба или зеленчукови кюфтета

Лобода. Листата и семената както на култивираната, по този начин и на дивата лобода са годни за консумация. Листата са доста засищащи, тъй като съдържат протеини. Използват се за супи, гювечи, салати, даже ферментират като зеле. Семената се смилат на прахуляк и се прибавят към тестото при печене на самун.

Пирей или пшенична трева. Консумират се младите корени, накиснати, изплакнати и нарязани на салата. Изсушените корени се употребяват за чай.

Седмолист. Листата се употребяват за храна, те са първите, които си пробиват път от земята напролет. Използват се и в салати и супи.

Киселиче. Често се бърка с детелина, само че се разграничава по киселия усет на лимон, който имат листата му. Това пък значи, че съдържат доста витамин С, който е толкоз нужен напролет. Пресните листа се прибавят към салатата, а чаят от тях ще има прелестен кисел усет.

 Киселиче

Дебелец. Сочните хрупкави листа са положителни в салатите, те също се мариноват или прибавят към други зеленчуци и готвят гювечи.

Полски хвощ. Младите кълнове се поставят в желета и компоти, в гювечи. Зелените сочни стъбла се употребяват сурови или задушени.

Магарешки трън. Отстранете тръните от младите листа и яжте без съмнение. Корените на растението също са годни за консумация. От цветовете се прави чай и сироп.

Бръшлянова самобайка. Дребното ароматно растение има високо наличие на витамин С. Младите листа се употребяват сурови, а чаят е извънредно потребен.

Чеснова трева или Лъжичина. Листата са нежни с лек чеснов усет, употребяват се в салати като сурогат на чесъна.

Полска попова лъжичка. Всички елементи на растението са богати на аскорбинова киселина. Младите листа съдържат към 20% недопечен протеин, до 40% безазотни екстрактивни субстанции и до 25% фибри, до 0, 1% аскорбинова киселина. Семената съдържат масло (до 30%), което може да се употребява за механически цели.

Овчарска торбичка. Младите листа се употребяват за салати, супи, в ястия като спанака.

Кръглолистна камбанка. листата са богати на витамин С. Ядат се сурови

Синя метличина. Само цветовете на плевела са годни за ястие.

Лепка или нормално еньовче. Толкова досадната трева, която непрекъснато се вкопчва във всичко е напълно годна за консумация.

Папур. Яжте млади стъбла с листа (по-близо до коренището, премахвайки старите листа). По-добре е да сварите старите листа.

Списъкът с ядливи бурени сигурно не е обстоен. В сложни исторически времена хората са консумирали много диви растения, които в този момент даже не виждаме. Но в случай че решите да пробвате с някой бурен, то преди този момент добре проучете по какъв начин наподобява съответното растение и дали няма отровни двойници, тъй като не всяка тревичка ще ви донесе изгоди за здравето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР