За последните седмици на април ще получим 324 090 дози

...
За последните седмици на април ще получим 324 090 дози
Коментари Харесай

Ангелов прогнозира колективен имунитет през юли, започва ударно ваксинация с Пфайзер


За последните седмици на април ще получим 324 090 дози ваксини. В седмицата след 26 април ще имаме първата огромна доставка от Пфайзер - 138 060 дози. Над 1,5 милиона ще получим през май отново от Пфайзер. Над 1,4 милиона ще получим през юни от Пфайзер.

Пак споредАангелов, към този момент се оправяме с третата вълна, което пък означавало, че „ взетите ограничения бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат “. Трябва да минат няколко седмици, до момента в който се усети сензитивното понижаване на броя на приетите в болница, посочи Ангелов.

Той разяснява и разформироването на Националния действен щаб. Не виждам нищо притеснително, продължаваме да управляваме епидемията, изясни Ангелов. Но по този начин и не стана ясно за какво щабът е разхлабен, откакто продължава да си прави работата.

Щабът е разумно да бъде разформирован в края на мандата. Логично е идващият министър председател, според неговите разбирания, да сътвори подобен съвещателен орган. Брифингите не престават, отговорността се носи от министъра на опазването на здравето дружно с държавния основен контрольор. Моля да не се търсят задни мисли в тази преживелица, отсечепроф. Ангелов.

Министърът и останалите участници в досегашните брифинги, ще дават информация за епидемията всяка седмица, най-вероятно още веднъж в четвъртък. Както и до момента, държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев даде подробни данни за заболеваемостта на 14-дневна база. Пети сме в Европа по заболеваемост и втори на Балканския полуостров. По отношение на смъртността обаче сме втори в Европа.

За последните дни заболеваемостта е 570 на 100 000, това ни отрежда 11 място и четвърто място на Балканския полуостров. На второ място сме по смъртност в Европа и на второ място на Балканите след Македония. С най-висока заболеваемост е София-град. Най-ниска е във Видин, сподели Ангел Кунчев.

От епидемиологината крива е вижда ясно оформилият се спад, който продължава трета седмица. Ако запазим тази наклонност, ще приключим третата вълна, добави Кунчев.

В началото на идната седмица би трябвало да има експертно решение какво да се случи с хората, ваксинирани с първа доза на „ АстраЗенека “, които не желаят да си слагат втора игла от същия препарат. Ангелов обаче акцентира, че досега няма данни за проблеми и нежелани реакции след втора доза от имунизацията.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР