За последните 79 години числеността на руския дипломатическия и административно-техническия

...
За последните 79 години числеността на руския дипломатическия и административно-техническия
Коментари Харесай

Външно обяви за Faktor.bg: Руското дипломатическо и техническо присъствие – с най-малка численост за последните 79 години

За последните 79 години числеността на съветския дипломатическия и административно-техническия личен състав на представителствата на Руската федерация в Република България се оказа с най-малка бройка сега. В продължение на десетилетия доминирането на руски и съветски представители у нас беше в пъти по-голяма от българското наличие в Москва. Поредица от държавни управления даже и в годините след рухването на комунизма нямаха волята да се оправят с съветското безсрамие.

Съкрушителният удар на кремълската дипломация и загадка агентура

бе нанесен в края на юни предходната година, след поредност от груби гафове на Елеонора Митрофанова. Правителството на Кирил Петков изгони 70 жители на Руската федерация, обявявайки ги за личност нон грата, а дружно с тях си потеглиха от „ Терминал “ 2 и фамилиите им – близо 200 души. Изчегъртването им се оказа самобитен дипломатически пуч, а София се подреди на второ място след Лондон по най-вече прочистени съветски шпиони, легендирани като дипломати в страните от Стария континент.

Формалната причина за експулсирането им бе несъразмерността на числеността на личния състав на съветските представителства в България по отношение на българските в Русия. Според Външно числеността би трябвало да бъде поддържана в рамките до 23 дипломатически и 25 административно-технически бройки.

Каква е обстановката 12 месеца по-късно? След питане от Faktor.bg, по закона за достъп до социална информация, от МВНР разкриха:

„ Към 03.07.2023 година, числеността на дипломатическия и административно-техническия личен състав на представителствата на Руската федерация в Република България са както следва:

-дипломатически и консулски чиновници: 22 бр.;
-административно-технически личен състав: 20 бр.

През последните години съветски шпиони, прикриващи се зад дипломатически имунитет, шетаха необезпокоявано из България, а страната ни се сочеше импровизирано като самобитен съветски шпионски хъб. От наша територия са обгрижвани логистично опитите за прелом в Черна гора и Северна Македония, а през нашата граница неколкократно са прекосявали и грушниците, забъркани в опита за ликвидиране на Сергей Скрипал, както и причинителите на гърмежи в чешки оръжейни хранилища.

Източници на Faktor.bg от специфичните служби разясняват, че през последната година съветските шпиони са затруднени в реализиране на подривна активност на наша територия. Сменили са тактиката – идват у нас за малко, с визи за три или шест месеца, като след това се сменят.

Руската агентура се е провалила и при завършилото предходната седмица няколкочасово посещаване на украинския президент Зеленски у нас. До последно са нямали информация за подготвяната аудиенция, а опитите през последните два дни преди идването му съмнителни лица да получат визи са били парирани.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР