За последните 6 години България е успяла да излови само

...
За последните 6 години България е успяла да излови само
Коментари Харесай

За 6 г. България е открила едва 2 измами по европрограмите

За последните 6 години България е съумяла да излови единствено два случая на измами при осъществяването на новите оперативните програми (без бранш земеделие). 1 машинация е открита при осъществяване на план, финансиран от фонда за районно развиване, 1 - при обществения фонд. При Кофезионния фонд, който финансира Оперативна програма " Транспрот и транспоротна инфраструктура " и Оперативна програма " Околна среда ", измами не са открити. Финансовата стойност, обвързвана с 2-те докладвани измами, се прави оценка на скромните 494 559 евро. Извън тези случай страната ни е докладвала други 84 случая на нередности за новия програмен интервал 2014-2020 година, при които няма машинация, с финансова оценка от малко над 12 млн. евро.

Това демонстрират систематизираните даннни за заявените от страните-членки нередности при ръководството на европейските средства, оповестени в на финансовите ползи на Европейски Съюз. Докладът записва обезпокоителен спад на докладването на нередности във всички страни-членки на Европейски Съюз през 2019 година, който е прекалено огромен, с цел да се изясни единствено с методологически особености.  

Притеснително и при България, и при останалите страни-членки, е изоставането при сравнението с предходния програмен интервал 2007-2013. Новият програмен интервал е много напреднал, а регистрираните случаи макар всички условности продължават да са прекомерно малко като брой и стойности, изключително при нередностите, несвързани с измами, се акцентира в отчета. Сходна е картината и при България. При оперативните стратегии без бранш земеделие докладваните измами за предходния програмен интервал от България са 31 на стойност 6 630 466, а нередностите  без измами - 704 с оценка от 141 453 001. 

През 2019 година с включен бранш земеделие страната ни е докладвала общо 7 измами, оценени като стойност на 685 803 евро. Отчетените нередности, при които няма измами, със земеделието стигат 243 на стойност 13 909 393 евро. Година по-рано страната ни е докладвала 13 измами с оценка 15 686 455 и 290 нередности за 17 191 232. 

" С броя на нередностите, докладвани като измами, се мерят резултатите от напъните на страните членки да се оправят с измамите и другите противозаконни действия, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. Поради това стойностите не следва да се поясняват като показващи нивото на измамите на територията на страните членки ", припомнят  от Брюксел.

Интересна е статистиката и в оповестения тази седмица отчет на Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ за 2019 г.  През годината ОЛАФ е завършила 7 случая, свързани с България, като при 5 от тях е отправила рекомендации. България обаче не се слави с дейно осъществяване в частта правосъдно гонене. От 8 правосъдни решения след следствия на ОЛАФ, реализирани в интервала 2015-2019 година, неоправдателната присъда е единствено 1 или 13% от случаите. Средното за Европейски Съюз е 39% неоправдателни присъди. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР