За поредна година управляващите в София не са успели да

...
За поредна година управляващите в София не са успели да
Коментари Харесай

1/3 от обещаните инвестиции в София за 2019 г. не са направени

За поредна година ръководещите в София не са съумели да осъществят огромна част от обещаните и планувани от самите тях вложения в общински планове и обекти. При финансова стратегия в размер на съвсем 633 млн. лева за 2019 година, в която нямаше ковид и изключително състояние, кметът Йорданка Фандъкова и подчинената й администрация са усвоили към 439 млн. лева Това стана ясно при разискването и гласуването на доклада за касовото осъществяване на бюджета на Столична община за м.г. Той бе одобрен с гласовете на ръководещите обединения ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ". Срещу приемането му гласоподава опозицията- Българска социалистическа партия, " Демократична България " и Борис Бонев от " Спаси София ". През 2018 година финансовата стратегия на общината бе за 634 млн., а действително усвоените средства - 445 млн.

В доклада за м.г. липсва информация кои планувани планове в Столична община не са осъществени и по каква причина. Сред тях обаче сигурно се числи почналият и спрян ремонт на пространството към храм-паметника " Александър Невски ". Както " Сега " неведнъж писа, обновяването на така наречен Зона 2 в центъра на града трябваше да завърши предишното лято, само че де факто то по този начин не стартира. Към плануваните, само че неосъществени планове през 2019 година спада и разширението на бул. " Тодор Каблешков ", за което се приказва още от кметския мандат на днешния министър председател Бойко Борисов. Финансиране за него имаше планувано в финансовата стратегия за м.г., само че на процедура ремонтът на към 1 км. от така наречен трети вътрешен кръг на София стартира едвам това лято. Както към този момент " Сега " писа, съвсем несъмнено изпълнителят " Трейс груп " няма да успее да приключи дейностите в планувания в контракта период.

Въпреки че съгласно финансовата стратегия на София още веднъж бе планувано за 2019 година, не бяха приключени в период и първите 8 станции от новия лъч на метрото, които отвориха порти на 26 август т.г. Сред плануваните, само че отсрочени планове има още детски градини и учебни заведения.    

При разискването на отчета за бюджета направи усещане, че за пръв път той бе поднесен по метод, който да затрудни оптимално жителите да създадат съпоставяне сред плануваните и действително събраните средства. За разлика от предходните доклади, в този липсва таблица за в началото заложените пера и какъв % от тях  е изпълнен. Традиционно в доклада няма и разбор на какво се дължат проблемите с осъществяването на приходната и разходната част, какви ограничения се оферират против това и така нататък

Като цяло при заложени доходи от над 1,750 млн. лева за м.г. администрацията на кмета Фандъкова е привлякла 1,531 млн., от които 173 млн. са временен излишък от 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР