За поредна година София ще бъде най-тъмната европейска столица на

...
За поредна година София ще бъде най-тъмната европейска столица на
Коментари Харесай

И тази Коледа София ще е най-тъмната столица в Европа

За поредна година София ще бъде най-тъмната европейска столица на Коледа с помощта на Столичната община, която още веднъж сведе празничната декорация на града съвсем до нула. Кметът Йорданка Фандъкова от дълго време неглижира този подробност от градската среда, само че в последно време от центъра изчезнаха дори светлините и детайлите втора употреба, пращани ни по благосклонност от остарялата декорация на други европейски столици.

Празнична декорация липсва даже в най-централните елементи на града, а нощем светят броени обществени и частни здания. На основни места като пешеходната зона на бул. „ Витоша “, на ул. „ Граф Игнатиев “, на площад " Славейков "  и по бул. „ Цар Освободител “ няма даже един светещ знак, който да припомня, че идват празнични дни. С изключение на някой и различен коледен базар, единственият празничен детайл в всекидневно мръсния град е коледното дърво на столицата, сложено в градината на НДК на 1 декември.

По дребното улици и региони, където градската управа все отново е сложила някакво сходство на новогодишна декорация, тя е бедна, мизерна и по-скоро подухва мрачни мисли от сравнението си с други градове на Европа. На бул. " Патриарх Евтимий ", по който може да се видят едни от дребното висящи светещи гирлянди в столицата, липсват типичните новогодишни знаци, а на централно място е изобразено фирменото лого на една от националните частни малките екрани. На всичкото от горната страна тези гирлянди стоят целогодишно на посоченото място, така че жителите на града от дълго време са привикнали с тях.  

Това е характерен прийом за Столична община, която всеобщо разчита търговски компании да свършат нейната работа, като поразкрасят с рекламна цел емблематични места на София. През този сезон обаче по изключително несполучлив метод е декориран площадът пред Народния спектакъл, където администрацията е разрешила на мобилния оператор А1 да брандира пространството в корпоративните си цветове. Въпросната декорация се появява на това място не за първи път, само че тази година инсталацията провокира доста рецензии с допотопния си тип.

" Истински мъчително ни е за София, може би столицата в Европа с най-грозната коледна декорация! Не единствено това, ами някой в общината е разрешил и тая кочина тъкмо пред Народния спектакъл! На мрачно може и да има прелъстителен тип, само че на ярко е извънредно грозно. И какъв брой години би трябвало да минат, с цел да зацепят в общината, че е впечатляваща клетост, бедност и комплексарщина да приемаш и одобряваш всяка грозотия само тъй като е безвъзмездна, подхвърлена без всевъзможни естетически качества от някоя компания. Фандъкова за поредна година показва тотална липса на просвета и усет във връзка с естетиката в украсата на града! Това обаче е показателно за цялото отношение към столицата ", разясниха от Facebook групата " Деволюция ".

В оставащите дни до Коледа и Нова година надали нещо в празничната класификация на София ще се промени в позитивен смисъл. От общината изчерпаха интензивностите си за идните светли дни с обичайното запалване на коледното дърво на 1 декември. От " Московска " 33 оповестиха, че дървото е високо 13 метра, че ще бъде осветено в бяла светлина, ще е украсено с над 10 000 лампички, снежинки и топки. На върха на елхата е сложена 80-сантиметрова звезда, а в подножието й – два светещи елена. 

ИСТОРИЯ

Тазгодишното крушение на Столична община във връзка с коледната декорация напълно не е нейният първи сходен случай. По същото време на 2020 година гражданската организация " Спаси София " попита какъв брой време Фандъкова би трябвало да е кмет на София и какво би трябвало да се случи, с цел да получат най-сетне жителите на града красива и приветлива общинска декорация. " Точно в тази сложна година редица европейски градове направиха коледната си декорация още по-красива. С това те желаят да вдъхнат кураж и вяра на жителите си, да създадат всекидневието им малко по-светло и уютно. Даже и с балканските столици и градове към този момент не можем да се съпоставяме - за разлика от тях, София остава тъжна и тъмна. Липсата на коледна украса в София е показателна за безидейността и пасивността на ръководещите. Вместо хубав и ярък град, наша София си остава тъмна, задръстена, с некачествени поправки и замърсен въздух, с муден градски превоз, презастроена и кална, с липса на обществени пространства и пешеходни зони ", разясниха от " Спаси София " тъкмо преди година. Нищо от описаната картина не се е трансформирало и тази година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР