За поредна година се допуска провеждането на Луков марш. От

...
За поредна година се допуска провеждането на Луков марш. От
Коментари Харесай

Николай Савов: В страната ни има климат, който благоприятства прояви като Луков марш

За поредна година се позволява провеждането на Луков марш. От 2003 година насам  не наподобява, че скоро институциите ще намерят път да забранят сходни събития . Това сподели пред БНР Николай Савов, уредник на тазгодишното шествие „ Без нацисти по улиците ни! “, което е контрапроява на Луков марш.
„ Не бихме очаквали провокации, тъй като последните години следим смяна в държанието на уредниците и на участниците в шествието . След дълги години на напън и от наша страна, в които се опитахме да хвърлим светлина, че става дума за неонацистки групи, от организацията на Луков марш се пробват да се показват като почтени патриоти, които славят паметта на някакъв народен воин. Те се пробват да изчистят своя обществен имидж и не би било в тяхна изгода да вземат участие в каквито и да е провокации “, разяснява Николай Савов в предаването „ Преди всички “.

Савов назова „ меко казано обезсърчаващо “, че на институционално равнище – в това число съдилищата, оставят усещането, че е „ освен легално, само че в случай че приемем, че легалното е обикновено “, че е обикновено сходни организации да окупират общественото пространство .

Според Савов, който даде образци с проблеми, свързани с Боян Расате и Българския народен съюз, „ в страната ни има климат, който благоприятства сходни прояви и той би трябвало да се адресира на по-дълбоко равнище “.

 Снимка: БГНЕС

В България не съществуват закононарушения от ненавист, всичко се характеризира или като дребно, или като едро безчинство . Необходима е законодателна смяна, с цел да може да стартират да се документират случаи с сходен темперамент и да се сътвори по-реална социална визия какъв проблем съставляват дейностите на сходни групи, разясни Николай Савов.

По думите му е извънредно време да се приказва „ малко по-критично за това каква е повода един човек да се обърне към нацизма, какво се случва в обществения подтекст в България , че да се радикализира някой по този метод и по какъв начин младежи стигат до сходни групировки “.

Мнението в елементи чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР