За поредна година приказните скали край Лакатник се превърнаха в

...
За поредна година приказните скали край Лакатник се превърнаха в
Коментари Харесай

Лакатнишките скали отново се оцветиха в бяло и червено с 30-метрова мартеница

За поредна година приказните скали край Лакатник се трансфораха в събирателна на традиция и иновация. И още веднъж на 1 март 30-метрова мартеница украси Лакатнишките скали.

 „ По пътя на мартеницата “: 30-метров първомартенски знак украси Лакатнишките скали Виж още

Традицията по закичването с бял и червен конец за здраве и благополучие, през 2018 година се прероди в новаторската концепция първомартенският знак да радва жителите и гостите на Гара Лакатник от скалите. Освен вярата на локалните, че това пази обитаемо място от беди, спускането на мартеницата е съпроводена и с прояви, проведени взаимно с децата от учебно заведение " Христо Ботев ", читалище " Искърски пролом - 1934 ", кметството на Гара Лакатник и доста доброволци.

Цялата самодейност обаче е невъзможна без знанията и опита на ПСС - отряд Лакатник.

" Работата по фиксирането на подобен знак на отвесна канара, както и демонтажът, са рискови действия, осъществявани от експерти в региона на работата по алпийски прийом ", изясняват от НЧ " Искърски пролом - 1934 " на Фейсбук страницата си.

Затова спускането на мартеницата от скалите изисква отговорността на готови алпинисти като Лъчезар Вунчев. Вижте повече във видеото от изявлението на Мария Лазарова:



Той не е самичък, несъмнено, с него са Костадин Коюв, Виктор Терзийски, Александър Ширкарски и Илиян Митров (във видеото).



Вече сме ви разказвали, че първичната концепция хрумва на дългогодишната жителка на Гара Лакатник Йорданка Тодорова, която се заема с изработката на първата мартеница - дълга 80 метра и ушита от бял и червен плат персонално от нея. Впоследствие се намира и по-дълготрайният вид мартеницата да бъде съхранявана и атмосферните условия да са съвсем безсилни против първомартенския знак. Така с общи старания е направена мартеница от винил, която по-късно - в границите на месеца, ще бъде събрана, без каквито и да било екологични провали.



Кадри: Мария Лазарова, - уебсайт за планинари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР