За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен

...
За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен
Коментари Харесай

8 случая на СПИН в Русенско от началото на годината

За поредна година интернационалната общественост отбелязва 1 декември – Световен ден за битка против СПИН. Тази година той е под надпис „ Време за тъждество! “ и към акцията се причислява и Областна администрация – Русе. Според регионалния шеф Анатоли Станев институциите би трябвало да обединят напъните си с неправителствения бранш и да концентрират дейностите си върху предварителната защита на болестта. „ Разпространението на инфекцията може да се сведе до най-малко посредством вярна осведомителна акция, която би трябвало да включва редица действия, ориентирани най-вече към най-уязвимите групи “, смята регионалният шеф. Той благодари и на управлението на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ за отличното партньорство.

По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през предходната година е 1,5 млн., а смъртните случаи са 650 000. В международен мащаб през 2021-а 75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия. От 1986-а до 25-и ноември тази година в България са регистрирани общо 4 020 лица с ХИВ зараза. От началото на 2022-а са открити нови 299 ХИВ – положителни лица. Запазва се наклонността от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на дамите. Съотношението мъже/жени и през актуалната година продължава да нараства – 1,8:1. Колкото до Русенско, то данните на РЗИ сочат, че откритите случаи за последните три години са 21, като най-вече – осем от тях са от началото на тази година досега. Шестима от инфектираните в района през 2022-а са мъже, а дамите са две. Заболелите са на възраст сред 19 и 44 години. През миналата година най-възрастният инфектиран в област Русе е бил на 63-годшина възраст.

В ход е и акция на РЗИ за предварителна защита на болестта. Днес от 16.00 до 18.00 часа мобилен екип на Регионалната здравна ревизия взаимно с Българския червен кръст /БЧК/ ще вършат безвъзмездни бързи проби за ХИВ в „ Мол-Русе “. Другата сряда от 09.40 до 11.30 часа проби ще се правят в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Пеньо Пенев “. Същевременно проби се вършат непрекъснато всеки работен ден от 09.00 до 15.00 часа и в лабораторията на РЗИ, намираща се бул. „ Придунавски “ 68. На място се правят и проучвания за хепатит и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лекуване в съответните профилирани кабинети.

По предварителни данни в страната над 232 088 лица са изследвани за ХИВ през първите 10 месеца на годината. В кабинета за анонимно и гратис консултиране и проучване за СПИН към РЗИ-Русе от началото на годината до края на месец септември са тествани общо 231 души, от тях на място в кабинета – 153-ма, а на терен – 78. От всички изследвани 103 са дами, а 128 - мъже. През 2022-а за ХИВ и други полово излъчени инфекции в кабинета са тествани общо 678 души.

По път на възпаление се резервира наклонността от последните години. 94% от новите случаи с ХИВ – зараза са се инфектирали по полов път (33% са мъже, които са имали полови контакти с други мъже и 61% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 4,7% са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 година, следвана от възрастовата група 40-49 година – 29 % и 20-29 година – 16%.

Министерството на здравеопазването обезпечава безвъзмездна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, без значение от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и усъвършенства качеството им на живот. Към 31 октомври 2022-а общо 2 160 лица с ХИВ се наблюдават в петте бранша за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 129 (99%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространяване на ХИВ – честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 хиляди души население за България е 2,9 през 2020 година. За съпоставяне – междинният индикатор за страните от Европейски Съюз е 3,3.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР