За поредна година, както на всеки 6 януари, малкото селце

...
За поредна година, както на всеки 6 януари, малкото селце
Коментари Харесай

Потрес: 5-годишни пишлигари ходят с цигарка на улицата ВИДЕО

За поредна година, както на всеки 6 януари, дребното селце Вале де Салгейро в Португалия влиза в новините.

На този ден от десетилетия насам най-нормалното нещо е да се видят малчугани, в това число и 5-годишни хлапета, да се разхождат по улиците с цигара в устата. Видео в мрежите на тази забавна традиция се трансформира в сензация и втрещи хиляди консуматори .

Най-много са негативните мнения на сходно нездравословно и непристойно държание, с констатацията, че "не всяка традиция заслужава да продължава ".

Карлош Кадавез, кмет на селището, изясни предходната година пред Агенция Франс Прес, че "разрешаването на децата да пушат тютюн е традиция на Богоявление (което в католическата традиция се назовава Епифания или Денят на Тримата влъхви – бел. Ред.), прави се от доста години и е знак на освободеност, на прекосяването от детство към зрялост “.

Въпреки, че съгласно кмета се еманципират младежи на 14-15-годишна възраст, от видеото се вижда, че пушат и доста по-малки деца - момченца и момиченца.

От репортаж на пратеника на испанския "Ел Паис “ излиза наяве, че никой в селището не помни по кое време и по какъв начин е почнала странната история с пушенето на цигари от деца.

Въпреки, че в Португалия са в действие закони против тютюнопушенето, които заплашват с санкция тези, които пушат по улиците, излежда там си затварят очите пред обстоятелството, че има селце, където в един ден от годината децата се смятат за задоволително възрастни, с цел да се разходят свободно с фас в устата. Рекламата наподобява по-важна от здравето и здравословните привички на децата...

И то макар предизвестията на Световната здравна организация, че всяка година над 8 милиона души умират поради тютюнопушенето, от тях повече от 7 милиона от заболявания, породени от потреблението на тютюневи произведения, а към 1,2 милиона – от излагането на тютюнев пушек.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР