За пореден път националният омбудсман Диана Ковачева алармира за проблеми

...
За пореден път националният омбудсман Диана Ковачева алармира за проблеми
Коментари Харесай

Омбудсманът: Редица проблеми не са разгледани с предложените промени в Наредбата за ТЕЛК

За следващ път националният омбудсман Диана Ковачева сигнализира за проблеми в системата за здравна експертиза. Този път тя е изпратила мнение до ръководителите на комисията по труда и здравната комисия в Народното събрание Георги Гьоков и доцент Антон Тонев, както и до отрасловите служебни министри Лазар Лазаров и доктор Асен Меджидиев.

Ковачева подчертава върху проблемите, свързани с разнообразни типове периоди – като тези за насрочване на дати от ТЕЛК и НЕЛК, които по думите ѝ не се съблюдават, а забавянията в забележителен брой случаи са фрапантни, тъй като доближат и до една година от подаване на документите.

„ Нормативно избраният 3-месечен период за изговаряне от ТЕЛК и НЕЛК от датата на постъпване на медицинските документи, при неналичието на съответна финансова поддръжка през този интервал, също е прекомерно дълъг и е причина за нарушение на правата жителите, които за времето до постановяване на експертното решение са лишени от опцията да употребяват свои права на хора с увреждания “, безапелационна е Диана Ковачева.

Тя показва, че органите на здравната експертиза не търсят разновидности да осведомят жителите, които би трябвало да се явяват на преосвидетелстване, преди приключването на настоящото им експертно решение в подобаващ период, с цел да не се позволява спиране.

„ Видно от постъпилите тъжби и сигнали, жителите са уведомявани едвам след приключване на периода на трайно понижената им работоспособност/вида и степента на увреждане и доста от тях занапред подават документи за преосвидетелстване. Така, те следва да изчакат насрочване на дата най-малко 3 месеца, а в множеството случаи – и по-дълго “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че все още остава сериозен казусът с изтеклите експертни решения след 30 юни 2022 година, които не са  удължени служебно. Така хората с увреждания на процедура са оставени без средства за интервала до постановяване на ново експертно решение.

Омбудсманът напомня за своя рекомендация преди месец, в която е подчертала, че макар признатите промени в нормативната уредба за здравната експертиза, не е преодолян казусът с кадровия дефицит в ТЕЛК.

„ Недостигът на експерти по педиатрия, които да вземат участие при експертизата, е измежду главните аргументи за закъснение освидетелстването и преосвидетелстването от ТЕЛК при деца до 16 години “, написа Диана Ковачева.

Тя добавя, че произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК дълго време след подаването на документите е доста сериозна причина за необективни решения заради динамичността на здравословното положение на съответния жител.

„ В предложенията за промени в Наредбата за здравната експертиза, оповестени от Министерството на здравеопазването за публично разискване на 11.11.2022 година, тези проблеми не са адресирани. От тази позиция считам, че е добре да бъдат разисквани опциите писмата за нуждата от явяване за преосвидетелстване да бъдат изпращани доста по-рано, като периодите в обособените Регионални здравни инспекции бъдат съобразявани с установените забавяния в региона “, разяснява Ковачева.

Тя се стопира и на други групи проблеми, които също отсъстват от, оповестени на страницата на Министерство на здравеопазването.

С цялото мнение на публичния бранител можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР