За пореден път настояваме съгласно международната Конвенция за оценка на

...
За пореден път настояваме съгласно международната Конвенция за оценка на
Коментари Харесай

Културният институт на българите в Босилеград осъжда нападението срещу екип на БНТ

За следващ път настояваме според интернационалната Конвенция за оценка на въздействието на околната среда в трансграничен подтекст да се направи самостоятелна интернационална експертиза за въздействието на мината за олово и цинк „ Подвирове ” в село Караманица, стопанисвана от компанията „ Босил-метал ” в партньорство с английската компания „ Минеко-груп ”, върху околната среда в Босилеградско и околните погранични региони в Република България и Република Северна Македония. 
Това се споделя в  становище на съранодниците ни от Босилеград, изпратено от културно осведомителния център там, а мотивът е нахлуване и побой над TV екип, който е готвел репортаж от региона. Репортаж за региона на Драговищиац, която минава и през Кюстендилско до вливането и в Струма готви и екип от Цариброд, научи БНР.
Културно-информационният център на българското национално малцинство „ Босилеград ” остро осъжда бруталната експанзия от страна на шефа на компанията „ Босил-метал ” Миодраг Вукайлович против телевизионният екип на предаването „ Следите остават ” на Българска национална телевизия и екоактивистите от София и Босилеград на пътя пред мината за олово и цинк „ Подвирове ” в с. Караманица, Босилеградско. 

" Нападението против български публицисти, упълномощени от страна на Министерството на културата и информирането на Република Сърбия, по време на извършване на професионалните им отговорности е неприемливо и рисково и чакаме следствието, прокуратурата и правосъдните органи на Република Сърбия да се произнесат по него ", се споделя в мнението.

Нападението над тв екипа провокира реакции и оттук границата, в Кюстендил и по обитаемоте места около река Драговищица, които също упорстват да се споделя истината има ли замърсявания по реката от работата на мината в с.Караманица, Босилеградско. От администрацията в Кюстендил нямат визия кой, в какъв режим прави замервания и надзор по река Драговощица и дали се огласяват резултатите от тези замервания - в случай че се вършат.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР