За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да

...
За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да
Коментари Харесай

Ново Бъркане В Джоба На Хората В 14 Български Органи! Мая Манолова Изригна За Гаврата!

" За следващ път държавният регулатор не счете за належащо да организира публично разискване по един толкоз значим въпрос, който визира потребителите в областите Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град ", написа омбудсманът Мая Манолова.

В документа тя акцентира, че " вярното установяване на цените на ВиК услугите е въпрос от социална значителност за развиване на ВиК бранша ".

Манолова показва, че на процедура Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) и ВиК сдруженията разискват цени, които се заплащат от трета страна, без последната да има опция да вземе отношение по тях.

" Това, като се изключи че е незаконосъобразно, е и аморално ", безапелационен е публичният бранител.

В мнението си до ръководителя на КЕВР тя подчертава и върху обстоятелството, че вместо инфлацията от януари до октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел поради информация от декември 2016 година до края на октомври т.г. - 1,9 на 100.

От друга страна, Мая Манолова показва, че в действителност инфлацията следва да се пресмята от момента на влизане в действие на одобрената цена за 2017 година за ВиК услугите, която е друга за операторите.

Омбудсманът дава и образец за глупостта на обстановката с идното изменение на цените на водата за ВиК-Ямбол.

" При съблюдаване на нормативните условия, утвърдената цена на водата за ВиК-Ямбол за 2018 година, не би следвало да се променя. Вместо това, за този ВиК оператор цената на водата е с най-голямото нарастване - 20 % ", акцентира парадокса Манолова.

Националният публичен бранител подлага на критика работата на КЕВР и по повод установяване обществената търпимост на цената на ВиК услугите.

Манолова е безапелационна, че КЕВР употребява данните от проучването на Националния статистически институт /НСИ/ " Статистика на приходите и изискванията на живот ", които са сензитивно по-високи от друго тяхно проучване за същата година - " Наблюдение на домакинските бюджети по отношение на приблизително месечния приход на семействата ".

" На съображение чл.19, ал.1, т.4 от Закона за омбудсмана насочвам рекомендация, да се вземат под внимание посочените причини като приложите верните критерии за установяване интервала на инфлацията и обществената търпимост на цените на ВиК услугите. По този метод ще бъдат реализирани по-ниски и обективни цени, в сходство със закона ", написа в мнението си до КЕВР омбудсманът.

Поскъпването на водата

В момента КЕВР е в развой на разискване на предложение за нарастване на цената на водата в 14 обитаеми места в страната. Очаква се на някои места нарастването да доближи до 20%. Това породи напрежение и митинги в обществото.

Най-голямо повишаване на водата е планувано за област Ямбол - с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас - с 12%, а за София - с 9.3%. За област Силистра е планувано нарастване с 6.5%, за Монтана - с 6.4, за Русе - с 6.2%, за Перник - с 5.8%, за Смолян - с 4.5%, за Шумен - с 3%, за Пловдив - с 2.9%, за Кърджали - с 2.8%.

Поскъпването поради 5-годишна регулаторна рамка

Поскъпването на водата се дължи на почналия през 2017 година нов 5-годишен регулаторен интервал на ВиК операторите, уточни по-рано пред Българска национална телевизия шефът на Дирекция " ВиК услуги " в КЕВР Ивайло Касчиев.

По думите му от 2017 година е почнал новият 5-годишен регулаторен интервал, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни проекти и оферти за цени.

По мотив фрапантното повишаване на водата в Ямбол, Касчиев уточни, че актуалното нарастване в Ямболско е поради новата услуга по филтриране на отпадъчните води в региона.

Преди 10 дни водата в региона нарастна от 1.63 лева на 1.97 лева за пространствен метър, а от януари се планува ценови скок до 20%.

Управителят на ВиК в Ямбол инж. Стоян Радев изясни, че нарастването с толкоз огромен %, тъй като към общата услуга ще се прибави такса филтриране в размер на 31-2 стотинки, които вземат участие в общата цена на водата.

Той добави обаче, че хората няма да заплащат тази услуга до момента в който не влезе в употреба новата пречиствателна станция. По думите му следващата година в Ямбол цената на водата няма да се разграничава доста от тази, която жителите ще заплащат през сегашния месец декември. Това обаче не успокоява жителите на обитаемоте места в региона. Те не са удовлетворени както от високата цена на услугата, по този начин и от това, че водата там постоянно серпантина поради повреди.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР