За пореден опит за завладяване на общинската болница във Велинград

...
За пореден опит за завладяване на общинската болница във Велинград
Коментари Харесай

ПП брани шефа на велинградската болница

За следващ опит за завземане на общинската болница във Велинград алармираха от Политическа партия „ Продължаваме промяната “ в Пазарджишко.

Според някогашния народен представител от последното Народно заседание Петър Куленски кметът на общината доктор Костадин Коев, определен от ГЕРБ, е изискал като изключителна точка на съвещанието на Общинския съвет на 23 февруари т.г. да бъде включено предварителното освобождение на шефа на здравното заведение доктор Данчо Гурдев. Мотивът е неуместен - постъпил сигнал за злоупотреби.

Междувременно доктор Гурдев е показал в общината поисканите от него пояснения дружно със счетоводен баланс и доклад за приходите и разноските на болничното заведение към 31 декември 2022 година

Освен това още през декември 2022 година той е алармирал документално министъра на опазването на здравето, парламентарната комисия по опазване на здравето, регионалния шеф на Пазарджик, Общинския съвет и кмета на Велинград за подозрения за осъществявани финансови злоупотреби и е изискал Изпълнителна организация,,Медицински контрол ” да извърши инспекция на лечебното заведение.

Заповедта за такава изключителна инспекция е подписана на 1 февруари т.г., одитът е осъществен и обгръща интервала от 1 януари 2019 година до встъпването в служба на доктор Гурдев на 6 юни 2022 година, както и по-късно до януари 2023 година От болничното заведение са конфискувани огромен брой документи. Очаква се отчетът на ИА " Медицински контрол ".
 
Дали таман предстоящите резултати от инспекцията не са повода за " изключителното " предпочитание на кмета Костадин Коев да освободи предварително доктор Гурдев, питат от „ Продължаваме промяната “ и напомнят, че през декември 2022 година е изработен опит за отстраняването му.

Тогава настояването за оставката на шефа на общинската болница беше импортирано от общинския консултант Костадин Паунов, без да заявява спор на ползи - той управлява звено в конкурентното лечебно заведение във Велинград, което се намира на метри от общинската болница и даже е записана на същия адрес във Велинград.

Впрочем и до през днешния ден не е ясно по какъв начин притежателят на частната болница е придобил посочената постройка, която е била общинска благосъстоятелност и част от общинското опазване на здравето. През декември м.г. всеобщото неодобрение на медиците от общинската болница и на жители осуети освобождението на нейния шеф.

Сега единствено за един ден в поддръжка на доктор Гурдев са се подписали съвсем 200 работещи в лечебното заведение и над 200 жители, които не желаят близо 50 000 поданици от четири общини да останат без налично опазване на здравето и частна компания да дефинира какъв брой да заплащат за здравето си. Медиците приготвят протестни дейности, в случай че шефът на болничното заведение все пак бъде заменен.

Проверка на „ OFFNews “ в Общински съвет-Велинград сподели, че на утрешното съвещание на ситипарламента в дневния ред има точка за доклад за активността на общинската болница, по която би трябвало да рапортува шефът й доктор Данчо Гурдев.

Кметът на курортната община доктор Костадин Коев не бе открит за коментар. Обществеността би трябвало да знае, че за четвъртото тримесечие на 2022 година, МБАЛ-Велинград е с позитивен резултат, макар тежката икономическа конюнктура! Отчетените доходи от продажби на услуги са в размер на 2 046 367 лева Обичайните разноски са в размер на 1 982 849 лева Отчетеният резултат е облага от – 63 519 лева, пишат в поддръжка на настоящето управление работещи в болничното заведение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР