За по-строг надзор и ефективно прилагане на регулаторните мерки призова

...
За по-строг надзор и ефективно прилагане на регулаторните мерки призова
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев призова за по-стриктно прилагане на мерки срещу злоупотреби с изкуствен интелект

За по-строг контрол и дейно използване на регулаторните ограничения прикани евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в отговор на възходящите злоупотреби посредством потреблението на системи с изкуствен интелект. Повод за коментара му на съвещание на Комисията по петиции в Европейския парламент станаха две испански петиции, които повдигат тревожни въпроси за порнографско наличие, генерирано от изкуствен интелект, осведомиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

Първият от сигналите се отнася до рисковата наклонност посредством новите технологии да се основават и популяризират нецензурен изображения, които въпреки и да не включват действителни лица, се употребяват за незаконни цели. Втората петиция дава съответен образец за появяването на генерирани от изкуствен интелект голи фотоси на повече от 30 малолетни лица на възраст сред 12 и 17 години от Алмендралехо, Испания. Случаят е от септември 2023 година, а за изображенията са употребявани приложения, които са необятно налични за потребителите.

В позиция, изказана на съвещанието, Емил Радев съобщи, че не трябва да се позволява този софтуерен прогрес да заобикаля правните системи на Европейски Съюз и да минира законовите рамки и публичните правила. Евродепутатът предизвести, че в случай че желаеме безвредна цифрова среда, в която нововъведенията да служат за развиване и отбрана на обществото, а не да подкопават главните права, политическият метод би трябвало да е освен реактивен, само че и предпазен. Отчитайки ролята на законодателния акт за изкуствения разсъдък и закона за цифровите услуги за установяването на надзор и бистрота, Емил Радев посочи нуждата европейските регулаторни ограничения да бъдат по-стабилни и адаптивни. " За задачата би трябвало да се усъвършенстват както законите, по този начин и надзора и правоприлагането. Нека създадем по този начин, че страните членки прецизно да ползват законодателството против злоупотребите с изкуствен интелект “, моли евродепутатът, настоявайки за по-смели дейности от страна на всички органи – законодателни, регулаторни, изпълнителни, и за изключително внимание върху отбраната на малолетните и техните права онлайн.

Евродепутите оставиха двете петиции отворени, а от Европейската комисия осведомиха, че към този момент текат междуинституционални договаряния по предлагането от февруари тази година за изменение на директивата за битка против половото принуждение и половата употреба на деца. Новите ограничения плануват в допълнение условие към доставчиците на услуги да наблюдават за подобен вид наличие, в това число и за материали, основани от изкуствен интелект. Комисията има подготвеност да издаде насоки за използването на първия по рода си в света законодателен акт за изкуствения разсъдък шест месеца след неговото влизане в действие. В рамките на полемиката бе регистрирано, че актът съдържа условия за бистрота, според които потребителите да бъдат осведомени, в случай че обещано наличие е генерираното от изкуствен интелект, тъй че да не се позволяват операции и злоупотреби. От Европейска комисия подсетиха, че в законодателството за цифровите услуги, влезнало в действие през ноември 2022 година, също има правила, които лимитират онлайн разпространяването на подправени вести и нездравословно наличие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР