За по-лека присъда настоява неправоспособният шофьор Петър Здравков, който миналата

...
За по-лека присъда настоява неправоспособният шофьор Петър Здравков, който миналата
Коментари Харесай

По-леко наказание иска шофьорът без книжка, прегазил балетиста Мартин Чикалов

За по-лека присъда упорства неправоспособният водач Петър Здравков, който предходната есен прегази във Варна балетиста Мартин Чикалов. Неговото дело ще бъде прегледано през днешния ден от Върховния съд, откакто наказването му беше увеличено на втора инстанция.

Тежкият случай, при който Мартин Чикалов почина, стана във вечерните часове на 10 септември 2018 година на варненския бул. „ Приморски ”, наоколо до Летния спектакъл. На 30 метра от пешеходната пътека 37-годишният балетист е пресичал платното, бутайки велосипеда си, когато е бил затрит от „ БМВ ”-то на Петър.

Според правосъдната експертиза 25-годишният лидер се е движил в оживения регион с над 114 км/ч при позволени 50 км/ч. В последния миг се е опитал да спре, като при конфликта скоростта му е била 77 км/ч. Тялото на Мартин е прелетяло над 30 метра, а велосипедът е изхвърчал на към 45 метра.

Петър в никакъв случай не е имал шофьорска брошура и за това е бил глобен. Няколко дни преди злополуката е закупил автомобила. Управлявал го е без очила, макар че от детска възраст има проблеми със зрението.

След конфликта той бяга от местопроизшествието. Предава се в полицията чак на идващия ден, като взетата му тогава кръвна проба регистрира съществуване на следи от кокаин и марихуана.

Само три месеца след гибелта на Чикалов делото влиза в съда. Петър го грозят от 3 до 15 години затвор. Той се признава за отговорен и процесът против него протича по съкратената процедура, което автоматизирано води до понижаване на наложеното му наказване с 1/3.

От прокуратурата желаят присъда над междинния размер след редукцията. Като само смекчаващо събитие от държавното обвиняване показват чистото правосъдно минало на подсъдимия.

Защитата на Петър упорства за условно наказване. Неговият юрист Александър Атанасов показва, че починалият Мартин е съпричинител на злополуката, защото не е пресичал на пешеходна пътека, а на място с лимитирана видимост. Освен това акцентира, че кръвната проба на умрелия балетист е посочила 1,19 промила алкохол. Защитникът изяснява бягството на Петър от местопроизшествието с нерешителност и стрес.

Присъдата на Варненския областен съд е 9 години затвор за Петър Здравков, които след редукцията стават 6 години.
Наказанието се приема с голямо неодобрение от околните и сътрудниците на Мартин Чикалов, които провеждат митинги и упорстват за по-тежка присъда. Такава е произнесена няколко месеца по-късно от Апелативния съд във Варна. Въззивната инстанция усилва наказването на Петър на 10 години и 6 месеца затвор, понижено надлежно на 7 години. Мотивите на магистратите са, че има превес на отегчаващите виновността условия, които изрично и доста надвишават смекчаващите.

Това решение не удовлетворява страните в процеса, излиза наяве от подадените пред Върховния съд тъжби. Защитата на подсъдимия упорстват за по-леко наказване, до момента в който юристите на майката на Чикалов желаят още по-тежка присъда. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР