За по-голямата част от инвеститорите по света криптовалутите са рисков

...
За по-голямата част от инвеститорите по света криптовалутите са рисков
Коментари Харесай

Криптовалутите спасяват една от най-закъсалите африкански икономики

За по-голямата част от вложителите по света криптовалутите са рисков избор. От друга страна за жителите на една страна цифровите пари са единственото решение за " предотвратяване " на спестяванията им от хиперинфлацията в родината им.

В Зимбабве депозитите на потребителите се обезценяват с всеки минал ден и в отчаянието си хората там избират да вложат парите си в биткойни. Други пък избират тази опция, с цел да изпращат средства на децата си, които учат в чужбина, описват от Yahoo Finance.

А резултатът от повишеното търсене е удивителен. През последната седмица биткойн доближи рекорден връх от 7888 $. На борсата в зимбабвийската столица Хараре обаче цената е доста по-впечатляваща - 13 900 $.

Изглежда предизвестията на доста специалисти, че цифровата валута може да се окаже голям " балон " са надалеч по-малко притеснителни от дълбоките проблеми на финансовата система в страната, която кара хората там да не се опасяват от сходни опасности.

" Вече обмених всичките си спестявания в биткойн, тъй като тове е единственият метод да предпазя вложенията си ", споделя Арнолд Манхизва, който работи в ИТ компания в столицата.

Проблемите в африканската страна не са от през днешния ден, като през 2009 година държавното управление вкара потреблението на щатския $, откакто локалната валута беше обезценена от хиперинфлацията, " изтривайки " цената на тогавашните спестявания, направени в зимбабвийски долари.

След интервал на относителна непоклатимост, Зимбабве беше изправена пред дефицит на пари в брой, а това остави потребителите с електронни единици в банковите им сметки, които публично се назовават долари, само че имат доста по-ниска стойност от действителните.

В опит да вложат парите си в други активи, хората насочват средствата си към коли, парцели и акции. Така техните цени вървят нагоре, а главният показател на фондовата борса в Хараре е удвоил цената си през последните 2 месеца.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР