За петнадесети пореден път НЧ „Просвета 1909 г. с. Белозем,

...
За петнадесети пореден път НЧ „Просвета 1909 г. с. Белозем,
Коментари Харесай

Снимаме се с щъркели на фестивала в Белозем

За петнадесети следващ път НЧ „ Просвета 1909 година " с. Белозем, Община Раковски, кметство село Белозем, ОУ " Гео Милев " и Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани " ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Официалното разкриване е на 15 май от 10 ч. в парка на Белия щъркел в селото.

Тази година фокусът на фестивала е презентацията „ Туристически направления за белия щъркел в Белозем”.

По време на празника всеки ще има опция да чуе осъществяванията на доста участници, да посети щандове за плетива, сувенири и артикули от локални производители в парка на Белия щъркел. Също по този начин да научи по какъв начин се основава плантация за калифорнийски червеи и биоградинка за билки в двора на учебното заведение, да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови фамилии, избрали за собствен дом покрива на учебното заведение. Гостите ще могат да се повозят на екологични транспортни средства, както и да си направи фотография за спомен с „ белоземско щъркелово семейство ", да се потопят и в атмосферата на Влажна зона „ Кисимови дупки ".

Ще бъдат наградени участниците в Международния конкурс за детска рисунка „ Животът на един щъркел “, проведен от ОУ „ Гео Милев ", общ. Рковски, Католическа черква „ Свети Франциск от Асизи ", кметство Белозем, в партньорството с Федерация Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани ".

Фестивалът се организира от 2005 година, когато немската фондация „ EuroNatur " разгласи Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да разпространява концепцията за вероятното хармонично общуване на хората с дивата природа и да притегли повече туристи към този изящен край. През 2012 година с. Белозем имаше достойнството да бъде и хазаин на интернационална среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се организират и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с огромните си щъркелови колонии.

Село Белозем е известно и с това, че върху покрива на локалното учебно заведение гнездят близо 22 двойки щъркели. В дребното обитаемо място даже има монумент на белия щъркел.

Заявки за присъединяване се одобряват до 05 май 2021 година на адрес: с. Белозем 4130, ул. " Родопи " 40, община Раковски, област Пловдив НЧ " Просвета 1909 година " - email: ; тел. 0898/771097; Facebook станица " Просвета Белозем ".

Фестивалът се провежда от Народно читалище " Просвета 1909 година ", Община Раковски, Кметство на с. Белозем, Сдружение с нестопанска цел " Зелени Балкани " и ОУ " Гео Милев " - с. Белозем. Под патронажа на Министерство на околната среда и водите.

При затруднение на епидемиологичната конюнктура фестивалът няма да се организира!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР