За пети път на видеоконференция евролидерите не се разбраха за

...
За пети път на видеоконференция евролидерите не се разбраха за
Коментари Харесай

ЕС призна, че за пари не може да се преговаря дистанционно

За пети път на видеоконференция евролидерите не се схванаха за дълготрайния бюджет и възстановителния проект на Европейски Съюз и по тази причина ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи след днешната им четиричасова виртуална среща, че ги привиква идния месец на " същински договаряния " очи в очи в Брюксел. Спорът е както за седемгодишната финансова рамка от 1,1 трлн. евро, по този начин и за възстановителния 4-годишен пакет от 750 милиарда евро, наименуван от Еврокомисията " Следващо потомство Европейски Съюз ".

Ръководителите на държавните управления още веднъж изложиха своите позиции и с това се изчерпа същинският спор на видеосрещата. " Пестеливата четворка " (Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция) не сподели податливост да отстъпи от съпротивата си против даването на 500 милиарда евро от възстановителния проект като безплатни помощи за страните, потърпевши най-вече от ковид. Четворката продължава да счита, че помощите могат да бъдат единствено под формата на нисколихвени заеми, и то след задължения за структурни промени във фискалната политика на страните получатели.

Очакванията от срещата бяха дребни и още през вчерашния ден немската канцлерка Ангела Меркел сподели пред Бундестага, че я преглежда като " първична замяна на отзиви ". Затова Шарл Мишел сподели, че оттук насетне би трябвало да има " същински договаряния ".

В съвещанието взе участие и българският министър-председател Бойко Борисов. Според известие на държавната пресслужба той декларирал, че " страната ни поддържа Плана за възобновяване, защото препоръчаният метод е упорит, с извънреден и краткотраен темперамент. С него Европейската комисията съумява по реформаторски метод да съчетае ограниченията в отговор на рецесията и преимуществата на заемния капитал с опциите на бюджета на Европейски Съюз. Предложен е уравновесен компромис сред грантове и заеми. "

Относно идната МФР българският министър председател е изразил оптимизъм, че скоро европейките водачи ще стигнат намирането на компромис. " Вярвам, че в още идващия месец ще успеем да реализираме единодушие по уравновесено съглашение, което да обезпечава финансирането на всички политики, цели, принадлежности и ограничения, в това число и за справяне с това най-ново предизвикателство пред Европейски Съюз - ковид. Наред с това обаче спомагателни старания са нужни и за обичайните цели на Европейски Съюз от позиция на бюджета и разпоредбите за осъществяването им. Насочването пък на особено внимание към най-бедните райони за превъзмогване на дълбоките социално-икономически проблеми в тях е неизбежно изискване за реализиране на дълготраен стопански напредък, претовареност, вложения и конвергенция в Европейски Съюз като цяло и то оттатък актуалната икономическа рецесия ", е споделил още Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР