За пета поредна година в София ще се проведе шествие

...
За пета поредна година в София ще се проведе шествие
Коментари Харесай

Отбелязваме 8 март с шествие за правата на жените


За пета поредна година в София ще се организира шествие за правата на дамите, във връзка Международния ден на дамата – 8 март, припомня БГНЕС.

Сборният пункт на шествието е пространството на площад " Независимост " с начален час 18:30 часа. След изявленията на деятели и представители на организации, работещи по правата на другите групи дами, шествието ще се насочи към Народното събрание и пл. „ Орлов мост “. Крайната му точка е Министерство на правораздаването.

Тази година шествието минава под мотото " Винаги на първа линия! ". Призивът е да бъде подкрепено от всички, които имат вяра, че един по-добър и обективен свят е вероятен.

Причината шествието да се организира на Международния ден на дамата е да се даде публичност на към момента съществуващите неравнопоставеност и дискриминация, учредени на пола, в другите сфери на живота. Участниците желаят да призоват властимащите да намерят съответни решения на тези проблеми.

" Осми март и през днешния ден продължава да е ден за политически диалози и активизъм. На този ден е значимо да си припомняме, че дамите в България се борят за пълноправие от повече от век. Благодарение на тази дълга традиция на битка, през днешния ден дамите имат право да гласоподават и да вземат участие в ръководството, да учат в университет и да работят против възнаграждение. Извоюваните права на дамите обаче не значат непосредствено, че цялостната фактическа равнопоставеност е реализирана. Нещо повече, надигащата се консервативна вълна на всички места по света слага под въпрос пълноценното присъединяване на дамите във всички аспекти на публичния, икономическия, културния и политическия живот.

През миналата година тези неравенства станаха още по-ясни поради пандемичните условия. Последствията и до през днешния ден най-тежко падат върху раменете на дамите: тези, заети в мощно феминизираните специалности на първа линия (медицински сестри, грижовни работнички, учителки, работнички в областта на чистотата); тези, които се оказаха принудени да жонглират с грижа за децата у дома, работа и домашен труд; тези, приклещени още по-здраво сред 4 стени с насилника си. Всички те, желаят или не, се оказаха на първа линия за ударите, които пандемията и последвалата рецесия нанасят на обществото ", декларират уредниците на шествието за правата на дамите.

Според уредниците, смяната на тежката ежедневна действителност за милиони дами в България изисква твърди и решителни ограничения. " Необходимо е да изградим основа, чиито фундаменти са солидарността и овластяването на всички дами и девойки, без изключения ", декларират от колектив Феминистки мобилизации.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР