За пета поредна година в София ще се проведе Шествие

...
За пета поредна година в София ще се проведе Шествие
Коментари Харесай

Феминистки организират шествие за 8 март

За пета поредна година в София ще се организира Шествие за правата на дамите, във връзка Международния ден на дамата – 8 март. Организатори са няколко феминистки организации.

Сборният пункт е пространството площад Незавизимост с начален час 18:30 ч. След изявленията на деятели и представители на организации, работещи по правата на другите групи дами, шествието ще се насочи към Народното събрание и пл.. „ Орлов мост “ и ще стигне до крайната си точка Министерство на правораздаването по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. “Ген. Гурко” и ул. “Г. С. Раковски”.

Тази година шествието минава под мотото “Винаги на първа линия!” Организаторите приканват към тях на 8 март да се причислят всички, които имат вяра, че един по-добър и обективен свят е вероятен. Свят, в който всички дами са свободни и уважавани, а задължението да сме “Винаги на първа линия” няма същата тежест.

"Причината шествието да се организира на Международния ден на дамата е да дадем публичност на към момента съществуващите неравнопоставеност и дискриминация, учредени на пола, в другите сфери на живота, и дружно да призовем властимащите да намерят съответни решения на тези проблеми ", споделят уредниците.

"Осми март и през днешния ден продължава да е ден за политически диалози и активизъм. На този ден е значимо да си припомняме, че дамите в България се борят за пълноправие от повече от век. Благодарение на тaзи дълга традиция на битка, през днешния ден дамите имат право да гласоподават и да вземат участие в ръководството, да учат в университет и да работят против възнаграждение. Извоюваните права на дамите обаче не значат непосредствено, че цялостната фактическа равнопоставеност е реализирана. Нещо повече, надигащата се консервативна вълна на всички места по света слага под въпрос пълноценното присъединяване на дамите във всички аспекти на публичния, икономическия, културния и политическия живот ", обясниха от активисткия колектив Феминистки мобилизации.

Те подчертаха, че през миналата година тези неравенства са станали още по-явни поради пандемичните условия.

"Последствията и до през днешния ден най-тежко падат върху раменете на дамите: тези, заети в мощно феминизираните специалности на първа линия (медицински сестри, грижовни работнички, учителки, работнички в областта на чистотата); тези, които се оказаха принудени да жонглират с грижа за децата у дома, работа и домашен труд; тези, приклещени още по-здраво сред 4 стени с насилника си. Всички те, желаят или не, се оказаха на първа линия за ударите, които пандемията и последвалата рецесия нанасят на обществото ", споделят феминистките..

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР