За периода януари – септември 2021 г. в страната ни

...
За периода януари – септември 2021 г. в страната ни
Коментари Харесай

Овощар: Цените на родните плодове и зеленчуци няма да останат безумно високи

За интервала януари – септември 2021 година в страната ни са импортирани 229 000 тона зеленчуци и 263 000 тона плодове.
" Количеството е съществено и продължава да пораства вносът на сезонни плодове и зеленчуци ", разяснява пред БНР Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

Една от аргументите за това е подпомагането в другите страни, изключително в пандемията, посредством дофинансиране на производството. Нашите производства са скъпи, а себестойността е доста висока , акцентира Търпанова.

" Продавайки на един общ пазар , ние няма по какъв начин да сме конкурентноспособни. "

Мястото на комерсиалните вериги е да оферират задоволително българска продукция , с цел да имат потребителите избора да купуват по-евтина вносна продукция или родно произвеждане, уточни тя.

 Снимка: БГНЕС

Според Димитричка Търпанова би трябвало да бъдат лимитирани опциите за импорт на цени под себестойност .  

" Това е огромен проблем – изкуствено занижените цени на плодовете и зеленчуците, които влизат в България. Това удря най-вече нашите производители, тъй като цените, на които влизат на тържищата, са под нашата себестойност. "

" Всеки кабинет, като пристигна, просто се сменят каналите на доставките. Знае се доста добре схемата и в случай че Национална агенция за приходите се намеси, може да се проконтролира тази скица. Каналите се трансформират и вносът продължава да си влиза ", безапелационна е Търпанова.

 Снимка: БГНЕС

На днешната среща в земеделското министерство, където ще се съберат представители на браншови организации, тъгровски вериги и преработватели, овощарите ще изискат " да се субсидира интерес към закупуването на български плодове ", разясни тя.

" Ако може страната да се намеси да се подтикват нашите преработватели , да купуват и да преработват българска продукция. В България има доста преработвателни предприятия, които се финансираха със средства от Европейски Съюз, планувани за България, за преправка на наша продукция, а сега купуват от Македония и от Турция пипер и зарзават . "

Не е несъмнено, че цените на родните плодове и зеленчуци ще останат " безумно високи ", тъй като със обстановката в Украйна чакаме разбъркване на пазарите и продажбите , посочи Димитричка Търпанова и добави, че при свитото ползване цените ще паднат и под себестойност.

Намаляването на Данък добавена стойност ще се отрази на цената на плодовете и зеленчуците, сподели в умозаключение Търпанова. 

Повече по тематиката слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР