За пазара на сливания и придобивания в България 2020 г.

...
За пазара на сливания и придобивания в България 2020 г.
Коментари Харесай

Накъде ще се движи пазарът по придобивания у нас?

За пазара на сливания и придобивания в България 2020 година предстоящо беше година на спад. Наблюдаваше се понижаване както в броя на покупко-продажбите, по този начин и в техния размер. Наскоро оповестеният, направен от юристите на CMS, демонстрира, че броят на покупко-продажбите в България е намалял с 10%, a размерът на покупко-продажбите в България за 2020 година е 703 млн. евро* (като две транзакции минават границата от 100 млн. евро против пет през миналата година).

За съпоставяне размерът на покупко-продажбите в България за 2018 и 2019 година е бил 3 милиарда евро (за всяка от годините), или 235% повече, в сравнение с през 2020 година В допълнение самият брой на покупко-продажбите спада до 63, което е съизмеримо с интензивността на пазара през 2015 година

В година, в която доста покупко-продажби бяха забавяни, отлагани или просто изоставени, горната равносметка може да не е толкоз неприятна, колкото доста хора най-вероятно са очаквали при започване на Covid-19 пандемията. От докладвани 63 покупко-продажби общо 35 от тях са в размер над 1 млн. евро. Това демонстрира, че на дребен пазар като България въпреки всичко вложителите през 2020 година не са странили от осъществяването на огромни вложения.

Очаквано заради несигурността на интернационалните пазари, множеството от покупко-продажбите в България бяха с български купувачи, а по-големите с интернационалните вложители.

Петте най-големи покупко-продажби за 2020 година са:

1. Придобиването на „ Нова Броудкастинг Груп “ от британския фонд BC Partners – 265 млн. евро.

2. Придобиването на 60 MW слънчев парк в Карджалово от австрийския вложител във възобновими източници Enery Development – 100 млн. евро.

3. Придобиването на Perform Business Center от кипърската YNV Group – 40 млн. евро.

4. Придобиването на строителната „ Маркан “ от български физически лица – 37,5 млн. евро.

5. Придобиването на софтуерната SMSBump от израелската Yotpo – 33,6 млн. евро.

Откъм най-активни браншове трендовете от предходните години се резервират, като най-вече покупко-продажби има в телекомуникационния & IT бранша (18 сделки), следван от недвижими парцели и строителство (11) и продажби на едро и ритейл (8).

Очакванията за 2021 година са за динамичен пазар, кондензиран със покупко-продажби в разнообразни сегменти

ВЕИ секторът ще продължи да бъде забавен и за продавачи, и за купувачи. От една страна, производителите на възобновима сила, продаващи на обезпечени цени, имат актив със сигурен и предвидим приход. От друга – продължаващата либерализация на пазара на електричество в България дава опция за навлизането на нови вложители, търсещи планове „ на зелено “.

Продължаващите трендове за понижаване на отрицателните вреди от човешка активност върху природата в допълнение ще се отразят на привлекателността на производителите на сила от възобновими източници и ролята им във възобновяване на стопанската система.

Глобалната пандемия наложи на доста компании реализация на отлагани във времето процеси, които, от една страна, усъвършенстваха работния им развой, а от друга, покачиха цената на другите снабдители в ТМТ бранша. В допълнение потребността от нововъведения и нови тактики за оптимизация (навлизането на 5G и наклонността за отделяне в обособени сдружения на мрежите на мобилни оператори) непроменяемо ще направи фирмите в TMT бранша цели както на корпоративни стратегически вложители, по този начин и на частни капиталови фондове с достъп до извънредно на ниска цена дългово финансиране.

Секторите, наранени в най-голяма степен по отрицателен метод от Covid-19, също ще бъдат предмет на деен M&A пазар.

Различните форми на държавна поддръжка в даден миг ще отслабнат или ще бъдат прекратени, което ще докара до осъзнаване на потребността от делене с сдружения, които не са част от главната активност на икономическите групи.

В частност упованията на вложителите са за доста и разнообразни по величина покупко-продажби с хотели и други браншове, свързани с даването на услуги за свободно време.

Външните фактори

Две са трендовете в това отношение, за които се чака да имат резултат върху M&A активността тази година и по-късно. Считано от октомври 2020 година влезе в действие Регламентът на Европейски Съюз за основаване на рамка за скрининг на директни задгранични вложения. Прякото използване на регламента в страните членки постанова деликатното му анализиране и вземането му поради при определянето на времевата рамка за обособените M&A покупко-продажби. Със сигурност мярката ще усили нужното време за привършване на покупко-продажбите по придобиване. Очаква се българският законодател да сътвори локална детайлна рамка във връзка с скрининга на задгранични вложения в България, освен от страни с преференциални данъчни режими, както е сега.

Втората наклонност е обвързвана с екологичното, общественото и корпоративното ръководство (ESG) – трите централни фактора за премерване на устойчивостта и общественото влияние на инвестицията във компания или бизнес. Най-големите мениджъри на активи и частни капиталови фондове в света са водачите на спазването на ESG политики и тяхната значителност ще пораства освен в световен мащаб, само че и на локално равнище в България. ESG политиките оказват по-конкретно въздействие и върху финансиращите институции, които започнаха в по-голяма степен да слагат тези условия при избор на планове, в които да влагат.

В това отношение фирмите в България, които желаят да привлекат задгранични вложения или напълно да бъдат продадени на външен вложител, следва да стартират инкорпорирането на ESG практики в тяхната активност, с цел да не изостанат в това отношение от западните си съперници.

В умозаключение бихме могли да очертаем упованието за разнообразни трендове от тези, които наблюдавахме през 2009–2013 година, най-много заради обстоятелството, че пазарите дават доста по-добра ликвидност, в сравнение с преди 10 години. Остава да забележим в кои браншове в последна сметка вложителите ще насочат апетита си. Във всеки случай 2021 година ще бъде по-активна спрямо 2020 година както във връзка с броя транзакции, по този начин и във връзка с техния размер.

Автори: Генчо Павлов, ръководещ сътружник в адвокатско сдружение " Си Ем Ес " - София и Иван Гергов, старши юрист " Си Ем Ес " - София 

*По данни от корпоративната база данни EMIS
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР