За първото в историята успешно прилагане на активно събиране на

...
За първото в историята успешно прилагане на активно събиране на
Коментари Харесай

Британски спътник улови космически боклук

За първото в историята сполучливо използване на интензивно събиране на галактически отпадък в околоземна орбита, заяви университетът в Съри, Англия.

На уеб страницата на образователното заведение се оповестява, че това е направено благодарение на мрежа, спусната от пробен сателит.

"Спътникът RemoveDEBRIS сполучливо употребява бордова мрежа в орбита - първото в историята на човечеството демонстриране на технология за интензивно разчистване на галактически отпадък ", се споделя в известието.

Въпросният галактически отпадък е уловен на 16 септември. Видео, на което се вижда улавянето му, е качено на уеб страницата на университета. В рамките на опита спътникът уловил кръжаща железна отломка, употребена като реплика на галактически отпадък. За улавянето й съдействали 6 електродвигателя в краищата на мрежата.

"Резултатите от тестванията на тази технология ни доставят голяма наслада ", съобщи Гилиелмо Алиети от университета.

"Идеята може да наподобява елементарна, само че поради сложността при потреблението на мрежа в космоса бяха нужни няколкогодишно обмисляне и упорита работа на инженери от екипа ни ", добави той.

На учените били нужни 6 години, с цел да основат модел на мрежата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР