За първото шестмесечие на 2017 г. са изкупени 311 хил.

...
За първото шестмесечие на 2017 г. са изкупени 311 хил.
Коментари Харесай

Нищожна част от сивия сектор в производството на мляко е излязла на светло

За първото шестмесечие на 2017 година са изкупени 311 хиляди тона сурово мляко, което е с 6% повече спрямо предходната година. Отчита се и нарастване в производството на сирене в този интервал с 11%, демонстрират данни на Центъра за разбори на селското стопанство.

Една оскъдна част от сивата стопанска система е излязла на ярко, разяснява пред Българска национална телевизия Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите.

Той изяснява това с подхванатите ограничения да бъде обвързано субсидирането на глава животно с доказване на произвеждане на мляко.

Зоров посочи, че не са основани нови стопанства, а ползата към бранша понижава в международен мащаб.

Според Асоциацията добивът на мляко в България е към 1 млн. литра годишно, а през мандрите през 2016 година са минали 520-530 хиляди тона. „ Това ще рече, че към 45% е в сивия бранш “, пресметна той.

Под сив бранш той схваща дребни стопанства, които оферират непосредствено млякото по пазарите или го продават без документи на предприятия.

„ Около 50% от млякото стига публично до мандрите. Къде се губят останалите 50% е другият въпрос, който и ние си задаваме “, разяснява и доцент Божидар Иванов от Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA).

Той съобщи, че 15-20% от млякото се създава в дребни ферми и остава в тях, което не може да се назова сив бранш.

Около 20% е сивият бранш, добави той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР