За първи път заразените с COVID-19 у нас в рамките

...
За първи път заразените с COVID-19 у нас в рамките
Коментари Харесай

6 области вече са в критичната червена зона на COVID-19

За първи път инфектираните с COVID-19 у нас в границите на денонощие са над 1000. 1024 души са дали позитивни проби. От направените над 4400 теста, позитивните са 23,2 на 100.

6 области към този момент се намират в сериозната алена зона с над 120 инфектирани на 100 000 души население. Освен Търговище и Благоевград, стеснителен е към този момент броят позитивни за ковид в София-град, Габрово, Шумен и Сливен.

В други 14 области броят на инфектираните към този момент е сред 60 и 119 на 100 000. В зелената зона е единствено една област - Видин. След като обстановката през април там беше сериозна, инфектираните в този момент под 20 на 100 000.

На намерено ще би трябвало да носим маски от четвъртък. Те ще бъдат наложителни до края на ноември, в случай че епидемиологичната конюнктура не се промени и случаите не намалеят. Решението бе оповестено от здравния министър в Ловеч.

По-рано през днешния ден се организира среща на експертните препоръки по епидемиология и инфекциозни заболявания. Те също поддържат въвеждането на мярката, която дефинират като най-леката допустима. Карантината също ще бъде понижена от 14 на 10 дни при липса на признаци.

А за какво се постанова смяна в ограниченията - сега вървим нагоре по брой нови случаи?

Днес имаме най-вече пациенти в тежко положение в реанимация от началото на епидемията - съвсем 90. Продължаваме да бъдем на пето място в Европа по смъртност на 100 000.

Починалите станаха повече от 1000 души за месеците, в които се борим с вируса.

Минахме 30 000 инфектирани от март месец до момента. За пръв път единствено за денонощие случаите са над 1000.

Рекорден е броят на инфектираните медици през днешния ден - над 70.

Ако ограниченията се съблюдават прецизно, здравните управляващи чакат заболеваемостта да спадне с 30%. А в случай че броят на инфектираните намалее очевидно и процентът на позитивните проби се задържи под 25, носенето на маска навън може да бъде анулирано и преди края на ноември.

" Ще дадем един ден опция на българските жители да се снабдят с маски. Има към този момент задоволително количества на всички места. И стичаме, че от четвъртък - на следващия ден заповедта ще стане факт и маските навън ще бъдат наложителни за всички. Пак желая да подчертая дебело, че преследваме медицински цели. Нашата съществена цел е да понижим броя на инфектираните български жители, с цел да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения и респективно и по-малко от тях да умират в лечебни заведения ", изясни проф. доктор Костадин Ангелов - министър на опазването на здравето.

От четвъртък ще има смяна и в периода на карантиниране.

" Ще бъде понижена карантината от 14 на 10 дни при липса на клинични признаци на 10-ия ден ", сподели проф. доктор Костадин Ангелов.

Двойно се е нараснала заболеваемостта в страната спрямо началото на октомври. Това демонстрира разбор на Центъра по заразни и паразитни заболявания. А съгласно Европейския център за надзор върху болесттите към днешна дата страната ни към този момент е минала границата от 120 инфектирани на 100 000 души население. Това значи, че сме в алената зона на Европа.

Последните седем дни единствено в София новозаразените са близо 2000 души. Заради епидемиологичната конюнктура, Музикалния спектакъл прекрати спектаклите си до 1-ви ноември.

В Окръжна болница няма свободни кревати, в Пирогов потенциалът също е напълнен - като запас се пазят 15 интензивни кревати, 10 от тях за деца. В Александровска болница до дни ще бъдат разкрити кревати за неусложнени пациенти, само че на този стадий те разполагат единствено с кревати в реанимацията. От през днешния ден са разкрити 20 спомагателни кревати в две частни лечебни заведения.

Ситуацията в страната също е усложнена. Шуменската болница продължава да е в сериозно положение поради дефицит на медици. Въпреки апела за помощ, никой към момента не е изявил предпочитание да лекува пациенти с коронавирусна зараза.

" Трябва да има някакви нормативно написани правила, наложителни, при които да има опция да работим дружно всички лечебни заведения ", сподели доктор Димитър Костов, шеф на МБАЛ-Шумен.

Столичната здравна ревизия също търси доброволци. Те ще оказват помощ при въвеждане на данните в осведомителната система и ще прозвъняват контактните лица.

В Добрич търсят микробиолози за диагностика с PCR проби. Всички проби от региона в този момент се пращат във Варна, само че това забавя с дни установяването на позитивните случаи. Общината е подготвена да разкрие лаборатория, само че няма личен състав.

" Ние разполагаме всичко на всичко с 4 лаборанта, които се чудим от време на време къде по-напред да изпратим ", сподели Д-р Светла Ангелова - шеф на Регионална здравна ревизия - Добрич.

Студенти от Медицинския лицей в Благоевград ще могат да карат стажовете си в болничното заведение в Гоце Делчев, която е претъпкана, с цел да оказват помощ на медиците. Въпреки страховете, които имат по отношение на ковид, младежите считат, че могат да бъдат потребни.

" Ако се постанова, в случай че има потребност, ще поема риска и ще отида. Притеснявам се за всички, вирусът е стеснителен за всички, само че не можем да оставим пациентите и фамилиите им ", сподели Лидия Цветкова, студент в Медицинския лицей в Благоевград.

От РЗИ Благоевград оповестиха, че заради привършен предел, на следващия ден няма да издават посоки за безвъзмезден PCR тест.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР