За първи път в историята на Комисията за финансов надзор

...
За първи път в историята на Комисията за финансов надзор
Коментари Харесай

Четиримата председатели , управлявали КФН, се събраха по повод 15-та годишнина на регулатора

За първи път в историята на Комисията за финансов контрол всички ръководители на комисията се събраха на едно място. Карина Караиванова, която сега е отпред на регулатора, одобри на среща в кабинета си всички предходни ръководители на комисията, управлявали я в нейната къса, само че динамична история - Апостол Апостолов (2003-2009 г.), Петър Чобанов (2009-2010 г.) и Стоян Мавродиев (2010-2016 г.).

Всеки от тях показа мемоари от времето, в което е управлявал регулатора на небанковия финансов бранш. И тримата някогашни ръководители бяха безапелационни, че новата правна рамка на КФН, която дава финансова самостоятелност на регулатора, разрешава той да следи обективно, без значение и със сериозен експертен потенциал протичащото се на пазарите, за които дава отговор. Всички се сплотиха към схващането, че КФН има забележителна роля в поддържането на стабилността, положителните бизнес практики и прозрачността в небанковия финансов бранш, както и в отбрана на ползите на потребителите.
"Благодаря ви за напъните, които сте полагали през годините ", сподели Карина Караиванова. "Днес ние имаме съществени задължения и отговорности пред бранша и потребителите, които изискват професионализъм и експертен капацитет. Разчитаме на доверието на бизнеса и обществото и работим в цялостен синхрон с европейските и български институции ", добави ръководителят на КФН.

Комисията за финансов контрол (КФН) е основана на 1 март 2003 година със Закона за Комисията за финансов контрол, като сплотява и наследява няколко други институции, които са следили поотделно застрахователния, финансовия и пазара на спомагателното пенсионно обезпечаване. Понастоящем КФН образува нормативната база и следи застрахователния, финансовия и пенсионноосигурителния пазар. По последни данни фирмите, които оперират в тези браншове, имат активи за над 23 милиарда лв.. Комисията контролира дейностите на почти 21 000 поднадзорни лица.

КФН е самостоятелна от изпълнителната власт, като за своята активност се регистрира пред Народното събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР