За първи път в историята Молдова избра жена за президент.

...
За първи път в историята Молдова избра жена за президент.
Коментари Харесай

Новата президентка на Молдова - от СССР до Харвард

За първи път в историята Молдова избра жена за президент. Нейното име е Мая Санду и след балотаж тя получи 57 % от гласовете против 43 % за проруския президент Игор Додон, който заемаше поста до момента.

Мая е на 48 години и е родена в дребна община на  Рисипени, която през 1972 година е била в рамките на Съветския съюз, а през днешния ден е част от Молдова. Тя е икономист по обучение – през 2010 година завършва Института " Джон Ф. Кенеди " към Харвардския университет  и стартира работа като консултант на изпълнителния шеф на Световната банка във Вашингтон.

Днес тя живее сама в Кишинев, неомъжена е, няма деца и е напълно отдадена на работата си. Владее британски, румънски, съветски и испански езици и оглавява Партията на действието и солидарността в Молдова. На 8 юни предходната година бе определена за министър-председател на страната, само че на идващия ден Конституционният съд анулира решението и върна предходния министър-председател Павел Филип.

Санду се явява на президентските избори за повторно, като през 2016 година ги загуби от настоящия сега президент. Той се избира на всеки четири години посредством директни избори, като има право и на едно преизбиране.

Изборът на Мая Санду е исторически и по друга причина – политиката на партията й е проевропейски насочена, за разлика от тази на Игор Додон, който получи персоналната поддръжка на руския президент Владимир Путин.

„ Ние ще изградим същински баланс във външната политика, в името на националните ползи на Молдова, и прагматичен разговор с всички страни, включително Румъния, Украйна, европейските страни, Русия и Съединени американски щати “, съобщи Санду, представена от ТАСС.

На балотажа са дали своят вот рекордните близо 258 хиляди молдовци, живеещи в чужбина – за съпоставяне на първия тур те са били 150 хиляди. Именно те са преобърнали резултата в интерес на Санду, като съгласно данните, представени от Франс Прес, 86% от молдовците в чужбина са дали своят вот за нея.

 
Съпругът на Камала Харис напуща работа, с цел да я подкрепя
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР