За първи път в историята инженери получиха ясни изображения на

...
За първи път в историята инженери получиха ясни изображения на
Коментари Харесай

Учени разкриха истинската същност на нанопластмасата в океана

За първи път в историята инженери получиха ясни изображения на нанопластмаси, скрити в нашите океани, разкривайки тяхното необикновено многообразие и предизвиквайки нови опасения по отношение на евентуалното им влияние върху живота в моретата и океаните.

Милиони тонове пластмасови боклуци годишно замърсяват океаните ни, като се разпадат под въздействието на слънчевата светлина на невидими наночастици. Тези дребни нашественици, до момента невидими и загадъчни, в този момент се следят непосредствено във водите на Китай, Южна Корея, Съединени американски щати и Мексиканския залив.

Изследване, оповестено в списание Science Advances, хвърля светлина върху същинската природа на тези микроскопични закани. Под управлението на професор Тенгфей Луо от Университета на Нотр Дам, изследователският екип ползва неповторима техника за централизация и разбор на нанопластика, взета от проби от морска вода.

Нанопластмасите имат разнородни форми и химичен състав, за разлика от техните хомогенни лабораторни аналози, постоянно употребявани в проучванията за токсичност. Това слага под подозрение точността на настоящите оценки на тяхното влияние върху морските организми.

Нанопластмасата в...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР