За първи път в историята астрономи заснеха звездна система, която

...
За първи път в историята астрономи заснеха звездна система, която
Коментари Харесай

Астрономи откриха звездна система, приличаща на Слънчевата система

За първи път в историята астрономи снимаха звездна система, която наподобява на по-млада версия на нашата лична Слънчева система, оповестява " Инверс ".
Европейската южна обсерватория (ESO) снима първите изображения на тази многопланетна система, разкривайки две великански планети, обикалящи по орбита към звезда, сходна на Слънцето. Това е първия път, когато астрономите съумяват непосредствено да следят звездна система с голям брой планети, написа БГНЕС.
Откритието, в детайли разказано в изследване, оповестено в " The Astrophysical Journal Letters ", ще бъде употребявано, с цел да помогне на астрономите да дефинират по какъв начин планети като нашата лична са се формирали и еволюирали.
Изображението е снимано благодарение на доста огромен телескоп на ESO, ситуиран в пустинята Атакама в северната част на Чили. Като блокирали светлината, предавана от звездата, астрономите съумели да видят двете екзопланети, които се появяват като две ярки точки в центъра на изображението и в долния десен ъгъл.
Екипът от астрономи, стоящи зад откритието, е претърсвал Космоса за млади, солидни планети, които обикалят звезди като нашето Слънце, когато се натъкнали на тази звездна система.
" Това изобретение е моментна фотография на среда, доста сходна на нашата Слънчева система, само че на доста по-ранен стадий от нейната еволюция ", споделя Александър Бон, лекар на науките в университета в Лайден в Холандия и водещ създател зад новото проучване.
Звездата, наречена TYC 8998-760-1, се намира на към 300 светлинни години в южното съзвездие Муска. Тя е сходна на нашето Слънце, въпреки и по-млада версия на нашата звезда хазаин. TYC 8998-760-1 е единствено на 17 милиона години, до момента в който нашето Слънце е звезда на междинна възраст на към 4,5 милиарда години.
Двете екзопланети са солидни газови колоси. TYC 8998-760-1b е към 14 пъти по-масивен от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система и орбитира на приблизително разстояние от 160 астрономически единици (AU), до момента в който TYC 8998-760-1c е шест пъти по-масивен от Юпитер и орбитира звездата-домакин на разстояние към 320 AU. Астрономическа единица е междинното разстояние сред Слънцето и Земята, което слага тези две екзопланети на доста по-голямо разстояние от всяка планета в нашата Слънчева система.
Юпитер обикаля към Слънцето на разстояние от пет AU, до момента в който Сатурн обикаля на към 10 AU.
При лова на екзопланети в необятната галактика астрономите са разкрили хиляди от тези странни светове. Въпреки това, единствено част от тези екзопланети са били директно снимани, съгласно откривателите.
Това е първата снимана многопланетна система със звезда, сходна на Слънцето.
Причината, заради която изображението е значимо, е, че новообразуваната звездна система може да ни осведоми за нашата лична история на генезис и по какъв начин Слънчевата система се развива през последните няколко милиарда години.
Екипът ще организира спомагателни наблюдения на звездната система, с цел да дефинира дали двете екзопланети са се образували в сегашните си позиции или дали са мигрирали от друго място. Любопитно е също дали повече екзопланети обикалят към тази млада звезда или не.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР