За първи път в историята астрономи от Университета Ню Мексико

...
За първи път в историята астрономи от Университета Ню Мексико
Коментари Харесай

Учени наблюдаваха танца на две свръхмасивни черни дупки

За първи път в историята астрономи от Университета Ню Мексико обявиха, че са съумели да следят две свръхмасивни черни дупки в орбита една към друга на стотици милиона светлинни години от Земята.

Това изобретение, съчетано с наблюденията на гравитационни талази от LIGO, отваря напълно нова област в изследванията на черните дупки, написа уеб сайтът на университета.

Екипът изследва галактиката 0402 + 379, която се намира на 750 милиона светлинни години от Земята благодарение на радиоинтерферометра Very Long Baseline Array (VLBA), система, формирана от 10 радиотелескопа. Учените са съумели да следят няколко честоти на радиосигналите, предавани от тези свръхмасивни черни дупки.

Общо масата на двете галактически чудовища надвишава масата на Слънцето 15 милиарда пъти и се въртят на разстояние 24 светлинни години между тях, което е доста близо в астрономически мащаб.

" Това е първата двойка черни дупки, които би трябвало да се преглеждат като обособени обекти, движещи се един по отношение на различен, " - споделя проф. Грег Тейлър (Greg Taylor) от Университета на Ню Мексико (САЩ).

Изводите от 12-гидишните проучвания и наблюдения са оповестени в Astrophysical Journal.

Екипът на Тейлър и съавтора Каришма Бансал са съумели да сформират траекторията и да потвърдят и образно, че това е двойна система. С други думи те видяха, че тези черни дупки обикалят една към друга. Движението на двете черни дупки демонстрира, че те ще се слеят след към 30 000 години.

Дълго време ние гледахме в космоса, пробвайки се да намерим двойка свръхмасивни черни дупки, въртящи се в орбита вследствие на сливането на две галактики. Въпреки че този развой е разказан теоретично, никой не бе го виждал до момента, съобщи проф. Грег Тейлър.

В началото на 2016 година интернационален екип от учени, работещи по плана LIGO, откриха съществуването на гравитационни талази, потвърждавайки 100-годишното предсказване на Алберт Айнщайн и изненадаха научната общественост. Тези гравитационни талази бяха в следствие от взаимоотношението на две черни дупки със звездна маса (около 30 слънчеви маси), сблъскващи се в пространството. Сега, с помощта на това ново проучване, учените ще стартират да търсят талази в тъканта на пространство-времето, създавани и от сливането на свръхмасивни черни дупки.

В момента галактиката Андромеда, която също има свръхмасивна черна дупка в центъра си, се движи към нашата вселена Млечен път. Това значи, че събитието, следено от учените Бансал и Тейлър, може да се случи в нашата вселена след няколко милиарда години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР