За първи път в България ще се прилага мярка, която

...
За първи път в България ще се прилага мярка, която
Коментари Харесай

Събев: За първи път в България ще се прилага мярка, която ще подпомогне прилагането на европейските схеми за качество

За първи път в България ще се ползва мярка, която ще подкрепи използването на европейските схеми за качество. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на уебинар на тематика „ Схеми за качество - опция за общините в България " с представители на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Той добави, че това е заложено в идващия програмен интервал.

Заместник-министър Събев разясни, че страната ни има положителни образци и триумфи при използване на европейските схеми за качество. Той акцентира, че схемите целят възстановяване на видимостта на артикул, произхождащ от избран район. По думите му, по този начин се акцентира уникалността на даден район и артикул. „ Така се стига и до повишение на търсенето на избрания артикул, което в огромна част води и до повишение на приходите на земеделските производители ", добави още заместник-министър Събев. Той означи извънредно високия интерес от страна на общините, които са отправили покана към МЗХГ българските локални управляващи да бъдат включени в самодейностите за отсъждане на предпазени наименования за родни селскостопански артикули.

Аграрният заместник-министър посочи, че тематиката със схемите за качество е многообхватна и за нейния триумф е извънредно значимо всички заинтригувани страни, в това число и локалните управляващи, да вземат участие интензивно. Георги Събев напомни, че схемите за качество оперират сполучливо в Европейския съюз към този момент близо 30 години.
Участниците в уебинара бяха осведомени с българските артикули, които към този момент са със предпазени наименования, както и с продуктите, чиито процедури по отбрана текат сега. Сред тях са българското кисело мляко, българското бяло саламурено сирене, троянската луканка и странджанския билков чай. Пред представителите на локалната власт бяха посочени и български артикули, които имат капацитет за отбрана. Това са куртовски розов домат, смилянски боб, еленски бут, разнообразни типове мед и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР