За първи път в 75-годишната си история международният кинофестивал в

...
За първи път в 75-годишната си история международният кинофестивал в
Коментари Харесай

За първи път в историята: Жена ще оглави кинофестивала в Кан

За първи път в 75-годишната си история интернационалният кинофестивал в Кан ще има за президент жена. Ирис Кноблок беше определена с скрито гласоподаване на поста от борда на шефовете на влиятелния европейски кино конгрес. Мандатът ѝ ще стартира на 1 юли и е за период от три години, като под нейно управление е планувано да се проведат фестивалите през 2023 година, 2024 година и 2025 година

Кноблок съобщи в публикувано известие, че “е развълнувана” от новото предизвикателство, с което следва да се заеме. Тя е безапелационна, че е “необходимо да се избави културата в свят, който повече от всеки път се нуждае от нея”. Въпреки че не отхвърля опцията стрийминг платформите да се завърнат на фестивала при избрани условия, Ирис Кноблок признава, че е огромен последовател на прожекциите в киносалоните, което дефинира като особено преживяване. “Фестивалът в Кан, със своята толкоз неповторима селекция, демонстрира това всяка година “, е мнението ѝ, представено от френски медии.

Новата президентка на филмовия конгрес е родена в Германия, само че от дълги години живее във Франция. Тя е юристка, само че четвърт век работи в международната киноиндустрия и има голям опит. В продължение на 25 години Ирис Кноблок е служителка на компанията “Уорнър медиа”, като заема разнообразни постове. Според изданието “Варайъти” тя изиграва доста значима роля филмът “Артистът” на режисьора Мишел Азанависиюс да влезе в спортната стратегия на кинофестивала в Кан през 2011 година, преди да бъде почетен с пет награди “Оскар”. По това време Кноблок е измежду членовете на комисията във Франция, избираща продукция, която да съставлява страната на най-престижните американски кинонагради. Заедно с нея в състава е и шефът на филмовия конгрес в Кан Тиери Фремо.

Докато е отпред на френското поделение на “Уорнър”, със съдействието на Кноблок по аления килим на крайбрежния бул. “Кроазет” минават Клинт Истууд във връзка 25-тата годишнина на кино лентата си “Непростимо”, Стивън Содърбърг, Уди Алън, Баз Лурман за “Великият Гетсби” и още доста холивудски звезди.

Ирис Кноблок се разделя с “Уорнър медиа” през лятото на предходната година, като на последната си служба в корпорация дава отговор за тактиката и маркетинговите действия във Франция, страните от Бенелюкс, Германия, Австрия и Швейцария. Преди това оглавява “Уорнър брос ентъртейнмънт” във Франция и Бенелюкс, като е на управителния пост от 2006 година Кноблок е заемала вицепрезидентски пост в “Тайм Уорнър” с сектор интернационалните връзки и стратегическата политика за Европа, а при започване на кариерата си в компанията през 1996 година била на висши позиции в офиси на “Уорнър брос” в Лос Анджелис, Лондон и Париж.

Малко след напускането си на “Уорнър медиа”, тя оглави I2PO - първата европейска компания за придобиване със специфична цел (т.нар. SPAC компания) в областта на киноиндустрията. Тя разполага с 300 милиона щатски $ за вложения в планове и компании, занимаващи се с произвеждане на филми. Зад I2PO, която е записана във Франция, стои предприемачът Франсоа-Анри Пино, който е притежател на компанията “Керинг”, главен спонсор на кинофестивала в Кан, означават множеството международни медии, откакто стана ясно, че Кноблок ще заеме президентския пост на форума.

Избирането й не беше признато еднопосочно от френската киноиндустрия. Още преди вота, който съгласно разпоредбите беше скришен, част от представителите на локалното филмопроизводство, в това число и някои от членовете на борда на шефовете на фестивала, показаха подозрения за спор на ползи поради присъединяване на адвокатката в компанията I2PO, отбелязва “Варайъти”. Тя ще съвместява президентския пост с ръководството на сдружението, само че се е заела да не се вършат вложения в продукции, които биха могли да имат някаква връзка с форума в Кан.

Надигнаха се също и недоволни гласове, че емблематичният за страната кинофестивал би трябвало да бъде ръководен от французин, въпреки че кандидатурата на Кноблок беше издигната от Доминик Бутона, началник на Националния киноцентър на Франция. Той е зависещ директно на министъра на културата Розлин Башло.

Президентът на кинофестивала в Кан не получава заплащане, а ролята е главно представителна. Заемащият поста не взе участие в формалната селекция на филмите или в ежедневните действия за организирането му - това са отговорности на фестивалния шеф Тиери Фремо.

От президента се чака да работи за запазването на въздействието на фестивала, както и за привличането на поддръжка. Смята се, че връзките и познанствата на Ирис Кноблок в киносферата ще бъдат от огромна изгода.

“Развълнувана съм, че мога да дам всичко от себе си, с цел да резервира въздействието си това международно събитие - огромно събитие, което е ключово” за културния живот в целия свят, съобщи новоизбраната ръководителка.

Кноблок ще поеме президентския пост на кинофестивала в Кан от Пиер Лекюр (76 г.), оглавил форума през 2014 година Той беше отпред два мандата. Лекюр пък наследи Жил Жакоб, който беше президент на влиятелния френски кинофестивал в продължение на 13 години.

Официалната селекция на 75-ото издание на фестивала следва да бъде оповестена на 14 април от шефа на форума Тиери Фремо. Засега има доста малко информация за събитието, като е ясно, че форумът ще се организира от 17 до 28 май. Потвърдено е също, че ще има прожекция на "Топ Гън: Маверик " с Том Круз.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР