За първи път сценограф ще бъде носител на голямата награда

...
За първи път сценограф ще бъде носител на голямата награда
Коментари Харесай

Проф. Слави Кокалов с Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство

За първи път сценограф ще бъде притежател на огромната премия „ Аскеер ” за повсеместен принос към театралното изкуство. На специфична конференция фондация „ А‘Аскеер ” разгласи името на спечелилия и номинациите в обособените категории.

Призът за повсеместен принос към театралното изкуство ще бъде връчен на видния български художник, сценограф и възпитател - проф. Светослав Кокалов. В предишното той е бил притежател на две награди „ Аскеер ”, като има и номинация за „ Икар ”. Освен това дълги години е ректор на Националната художествена академия, в която стартира да работи като учител още през 1990 година.

Проф. Кокалов ще получи премията на 24 май в спектакъл „ Българска войска ”, където ще бъдат отличени призьори в още 11 категории. 

За него изкуството е независимост, сцената - платно. А геният да виждаш в картини – неговото перо. Ще го познаете по почерка. А почерка му търсете в детайлите, тъй като перфекционизмът е негова запазена марка.

„ Винаги стартирам на чисто, като новобранец. Просто, все едно, че ми е за пръв път. И постоянно изпитвам - не боязън, само че любознание по какъв начин тъкмо ще се оправя ”, сподели за Нова тв проф. Кокалов.

Оценката за това по какъв начин се е справил звучи по този начин: „ Журито номинира проф. Слави Кокалов за повсеместен принос към българското театрално изкуство. Както в Холивуд – който получи „ Оскар ” му се подвига цената ”, съобщи артистът Георги Къркеланов.

Проф. Кокалов е притежател на две награди „ Аскеер ” за постановките на Александър Морфов – „ Дон Кихот ” и „ Бурята ”. През 2018 година е номиниран за „ Икар ”. Обича театъра от дребен. С възприятие за комизъм споделя по какъв начин е поел по пътя на сценографията.

„ След детската градина несъмнено се появих на сцената с искания да бъда артист. Това е смешка, несъмнено. Оттогава имам кошмари, че не си знам текста, макар че нямах текст. След това минах на по-безопасната страна зад кулисите ”, добави проф. Кокалов.

Но и зад кулисите кипи неотклонен труд. И там, по сходство на сцената, са нужни гений и самообладание.

„ За да се сътвори една архитектура в едно място, на което тя не може да съществува дълго. Съществува една вечер, по-късно се разглобява. Ако не бях сценограф, може би щях да бъда археолог. Или проектант. Или книжовник ”, споделя той.

Кокалов въпреки всичко е уверен, че без значение от пътя, по който е можел да поеме, срещата със сценографията е била неизбежна. Защото тя е неговото предопределение.

За водеща женска роля са номинирани Елена Телбис за ролята й на Жена в „ Дишай “ от Дънкан Макмилан в „ Сфумато ", Лилия Маравиля за ролята на Петра декор Кант в „ Горчивите сълзи на Петра декор Кант “ от Райнер Вернер Фасбиндер (театър „ София “) и Светлана Янчева за ролята на Уини в „ О, щастливи дни “ от Самюъл Бекет в „ Сфумато ".

След като завоюва " Икар " Владо Пенев ще се бори и за " Аскеер ". За водеща мъжка роля номинациите са за Бойко Кръстанов за ролята му на Мъж в „ Дишай “, Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „ Великденско вино “ от Константин Илиев (Народен театър) и Йордан Ръсин за Вершинин в „ Три сестри “ (театър „ Възраждане “).

За поддържаща женска роля са номинирани Мария Каварджикова за ролята й на Магдалена в „ Частици жена “ от Ката Вебер (Народен театър), Надя Керанова за Исмена в „ Антигона ” по Жан Ануи – Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен, Цанка Цанева за ролята на Нат в „ Заешка дупка “ по Дейвид Линдзи-Абер – Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев “ – Шумен.

За поддържаща мъжка роля са номинирани Кирил Недков за ролята му на Иван в „ Арт “ от Ясмина Реза (Младежки театър), Мартин Димитров за Крищоф в „ Непоносимо дълги обятия " от Иван Вирипаев („ Топлоцентрала “) и Свежен Младенов за ролята на Кулигин в „ Три сестри “ от Антон Павлович Чехов (театър „ Възраждане “).

За режисура са номинирани Александър Морфов за „ Антигона ” по Жан Ануи (Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен), Крис Шарков за “Частици жена “ от Ката Вебер (Народен театър) и „ Непоносимо дълги обятия " от Иван Вирипаев („ Топлоцентрала “) и Марий Росен за „ Дишай “ от Дънкан Макмилан („ Сфумато “).

Номинациите за представление са за „ Антигона “, „ Дишай “ и „ Частици жена “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР