За първи път след игрите в Сеул `88 България ще

...
За първи път след игрите в Сеул `88 България ще
Коментари Харесай

33 г. по-късно български плувец е на олимпийски финал

За първи път след игрите в Сеул `88 България ще има собствен плувец на олимпийски край. Йосиф Миладинов стигна до конкуренцията за медалите на 100 м бътерфлай, влизайки с 4-то време в Топ 8 на олимпиадата в Токио 2020.

18-годишният дебютант на най-големия състезателен конгрес финишира втори в своя 1/2-финал тази заран с резултат 51,06 сек., отстъпвайки само на олимпийския първенец на 200 м бътерфлай Кристоф Милак (Унг) - 50,31 сек.

Най-бърз преди финала беше международният рекордьор Кейлъб Дресел (САЩ), който сложи нов нов олимпийски връх във втория 1/2-финал - 49,71 сек. По-бърз от Миладинов е още Ное Понти (Швейц) с 50,76 сек., а финалната осмица допълниха Андрей Минаков (РОК), Матю Темпъл (Авл), Якуб Майерски (Пол) и Луис Карлос Мартинес (Гуам).

Финалът е на следващия ден заран в 4:30 ч. българско време.

" Радвам се доста, че съумях да се класирам за край с четвърто време. Надявам се на следващия ден да съм в по-добра форма, да си подобря резултата. Сбъдна се една моя фантазия. Радвам се, че съумях да представям България на такова равнище. Мотивира ме, уповавам се на следващия ден да плавам по-добре. Винаги ми е проблем, че потеглям малко по-бавно първите 50 метра. Утре ще потегли по-бързо ще дам всичко от себе си. Не знам дали са победими Милак, Дресел и Понти, уповавам се на следващия ден да направя едно готино плуване, да се изкефя, да развеселявам България с едно положително плуване и най-много да сме живи и здрави ", сподели щастливият Йосиф пред Българска национална телевизия.

За последно България беше имаше участници във край в олимпийския басейн преди 33 години. Тогава Таня Богомилова завоюва първия и единствен досега златен орден за родното плуване на 100 м бруст, а Антоанета Френкева извоюва още две оценки за страната ни - сребро на 100 м бруст и бронз на 200 м бруст.

Освен това на игрите в Сеул Богомилова взе участие във финала и на 200 м бруст, където приключи 4-та. На същия конгрес България имаше още един самостоятелен финалист в плуването - Антоанета Струменлиева се подреди 8-а на 800 м свободен жанр. Фамозното показване на плувците ни през 1988 година се добавя от 6-ото място на женската ни щафета във финала на 4х100 м съчетано плуване (Бистра Господинова, Таня Богомилова, Невяна Митева и Наташа Христова).

От началото на 2021 година Йосиф Миладинов реализира някои от най-големите триумфи за мъжкото ни плуване. През май той завоюва първия български орден от европейско състезание - сребро на 100 м бътерфлай в Будапеща с нов народен връх от 50,93 сек. По-рано през юли пловдивчанинът пък се окичи с два златни медала на европейското състезание за юноши в Рим - на 50 и 100 м делфин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР