За първи път се осигурява такъв сериозен ресурс за бизнеса

...
За първи път се осигурява такъв сериозен ресурс за бизнеса
Коментари Харесай

МИР: 1 млрд. лв. тръгват към българските предприемачи чрез дялови инструменти

За първи път се обезпечава подобен сериозен запас за бизнеса под формата на финансови принадлежности, съобщи шефът на Българската фондова борса доцент доктор Маню Моравенов

Ще бъдат отворени и 7 процедури за компаниите за над 1,2 милиарда лева в първите 6 месеца на тази година

За първи път в България, с помощта на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), се обезпечава подобен сериозен запас от към 1 милиарда лева под формата на дялови финансови принадлежности за българските бизнесмени. Това заяви изпълнителният шеф на Българската фондова борса доцент доктор Маню Моравенов в взаимното предаване на МИР и радиоверига „ Фокус “ „ Пари има “.

От Министерството прецизираха, че дяловите принадлежности са по следните посоки: 550 млн. лева по новата Програма конкурентоспособност и нововъведения в предприятията (ПКИП), които ще стигнат до бизнеса през Фонда на фондовете; 120 млн. лева по новата Програма за научни проучвания и нововъведения (ПНИИДИТ) за поддръжка на бизнесмените в страната за повече научни разработки в бизнеса; По Плана за възобновяване – 360 млн. лева, ръководени от Европейския капиталов фонд, с който към този момент е подписано Споразумение.  

По думите на Моравенов миналата 2022 година ще се запомни като година на рецесия, на спадове, застой на фондовите тържища по света, само че за Българската фондова борса (БФБ ) е обвързвана с годишен оборот над 1 милиарда лева, 7 сполучливи първоначални обществени предлагания (IPO) и 6-кратен растеж на самостоятелните вложители за последните три години. Оборотите на БФБ към този момент трета година са с растеж, изясни още той и акцентира значимостта на начинания, които фондовата борса направи със свои сътрудници за растящи компании.

Относно новия капиталов инструмент сред фондовата борса, ББР, чийто принципал е министърът на нововъведенията и растежа, и частни вложители, Моравенов сподели, че по самодейност на МИР и министър Пулев трите институции са обединили старания. Целта е да подкрепят дребните и междинни компании, които желаят да набират капитал, да го създадат през пазар beam на БФБ. Това е борсовият пазар за напредък на МСП, основан по европейска регулация. Той дава опция на по-малки компании при облекчени условия и с по-малка административна тежест да имат достъп до опциите за финансиране през финансовия пазар. Директорът на фондовата борса изясни, че с цел да се записва една компания на beam пазара е задоволително тя да мине през 2-3 седмична процедура през Борсата, належащо е компанията да дава отговор на избрани условия за мащаб, които са по-облекчени от тези на контролирания борсов пазар. „ Пазарът beam дава опция на една компания за 12 месеца да набира капитал от към 16 млн. лева Ако една дребна компания търси финансиране от 1 млн. лева нагоре, може да обмисли листване на пазар beam. Важно изискване е компанията да има история, зрялост и мащаб. За конвенционален ориентир пазарната оценка на сходна компания би трябвало да е над 5 милиона лв.. Друго изискване е компанията да е преобразувана в акционерно сдружение. Следваща стъпка е фирмата–кандидат за листване на beam да се свърже със съветник-компания, записана като такава към БФБ. Техният лист може да бъде забелязан на интернет страницата на Борсата “, добави още Моравенов. Той изясни, че ролята на съветника е да съпровожда компанията-кандидат по време на процеса по листване на пазар beam и две години по-късно. „ Ключова детайлност е, че набирането на капитал минава през капиталов медиатор – член на БФБ, защото става посредством обществено предложение на акции, което е електронно през платформата на Борсата “ добави още той.

„ Процедури за над 1,2 милиарда лева ще бъдат отворени за кандидатстване за микро-, дребни и междинни предприятия. Това ще е през първите шест месеца на 2023 година “, обявиха от Министерството на нововъведенията и растежа по време на предаването във „ Фокус “. От ведомството прецизираха, че финансова инжекция за родния бизнес ще е по три посоки – Плана за възобновяване, новата стратегия за конкурентоспособност (ПКИП) и новата стратегия за просвета и нововъведения (ПНИИДИТ). Фирмите ще могат да получат средства за създаване и внедряване на нововъведения, за развойна активност и интелектуална благосъстоятелност, за създаване на фотоволтаични системи и акумулатори за локално предпазване на сила, за създаване на цифрови и иновационни хъбове, за индустриалните зони в страната и други

Информация за процедурите и периодите по ПВУ и европрограмите до края на годината може да видите на следния линк: ( ).

От МИР подчертаха също, че в рекордно къс период бяха утвърдени от Брюксел двете европрограми ПКИП и ПНИИДИТ, които са с общ запас от 5 милиарда лева

Припомняме, че в края на предходната година Фондовата борса награди Министерството за развиването на пазара BEAM. Събитието беше част програмата beamUpLab за стимулиране на стартъпи. Наградата е за принос на държавна институция към насърчаването и развиването на перспективни български компании и повишение на опциите им за финансиране.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР