За първи път от повече от година социологическо изследване дава

...
За първи път от повече от година социологическо изследване дава
Коментари Харесай

Сделката за ЧЕЗ даде на БСП преднина пред ГЕРБ

За първи път от повече от година социологическо проучване дава преднина на Българска социалистическа партия пред ГЕРБ. Макар и с една десета от % (24,7% против 24,6%), социалистите водят пред ръководещите при отговор на въпроса „ Коя партия показва позиции, най-близки до Вашите?”, заложен от Агенция АФИС в хода на национално представително изследване измежду 1010 пълнолетни българи, извършено в интервала 15-19 март.

Социолозите са безапелационни, че причина за това съществено разбъркване на политическите пластове е въпросът с ЧЕЗ и продажбата на сдружението на едва известната българска компания „ Инерком” с всички съпътстващи го съмнения за задкулисие.

АФИС в дълбоки детайлности проучва аргументите 62,4% от интервюираните да упорстват електрото да е държавна благосъстоятелност, а единствено 5% да поддържат частната благосъстоятелност (родна или чужда) и други 21% да упорстват за разбъркан модел, оповестява bTV. Според създателите на изследването в тази ситуация имаме прекосяване от непозната държавна благосъстоятелност към българска част, което не се приема от симпатизантите на всички партии и по този начин отпадат причините за ксенофобско отношение към вложителите, политическо заиграване и така нататък

„ Приватизацията, концесионирането, частно-публичните партньорства станаха международна мода едвам през 90-те години на предишния век и като всяка мода, и тази отстъпи на противоположната вълна. Въпреки съпротивата на спечелилите от приватизацията, от началото на века тече развой на връщане на енерго- и водоснабдяването, на ж.п. и метро превоза, на лечебните заведения и клиниките във притежание на публиката”, пишат от АФИС.

Те показват и претекстовете за тази смяна: „ Като предписание, частното стопанисване, за облага, на натурален монопол води до покачване на цените за бита или индустриалните консуматори, плюс неприятна поддръжка и обезценка. Многобройни разбори разкриват и аргументите. В тези области технологиите от дълго време са достигнали зрялост и надлежно няма поле за вложение в нови трайни активи. Няма и конкуренция. В резултат, към разноските по активността се прибавят рентиерски облаги във тип на годишни дивиденти за акционерите, великодушни бонуси за шефовете и високи лихви към банките. Всичко това влиза в сметките на абонатите”.

Така дори при партиите от Република България („ върху които исторически лежи отговорността за продажбата на българските държавни активи”) 41% упорстват за българска държавна благосъстоятелност на ЕРП. Подобни са данните и за Движение за права и свободи. При ръководещите от ГЕРБ, които в началото отказваха да се намесят в договорката, делът на поддръжниците на държавния метод е 55 на 100.

При останалите партии има дори по-ясно изразена поддръжка точно за този метод на развиване на енергийните сдружения.

Само при симпатизантите на „ Воля” концепцията за българско ЕРП, благосъстоятелност на непозната страна (т.е. както на процедура е сега обстановката с ЧЕЗ) има поддръжка от над 5 на 100. Любопитно е, че Република България и „ Обединени патриоти” са с близки проценти на поддръжка за частна благосъстоятелност (съответно 11% с акцент върху българския капитал и 9% с акцент върху чуждия).

Пренареждането на настройките визира надалеч освен двете водещи партии. Според АФИС на трето място към този момент са не „ Обединени патриоти” (със общ брой на „ Атака” от 2,4% поддръжка, Вътрешна македонска революционна организация – 2% и НФСБ – 0,6%), а Движение за права и свободи (6,5%). Позициите на „ Воля” са близки до едвам 1,6% от интервюираните, а непредставените в този парламент жители с визии в дясно-център има риск да си останат такива, в случай че Република България (2%), Съюз на демократичните сили (неясно за какво посочени настрана с 0,8%), „ Да, България” (0,6%), ДСБ (0,3%) и „ Зелените” (0,2%) не намерят общ език.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР