За първи път от повече от 400 години могат да

...
За първи път от повече от 400 години могат да
Коментари Харесай

Първо изпълнение на изгубена музика от Мадалена Казулана

За първи път от повече от 400 години могат да бъдат чути в цялостния си тип петгласни мадригали от италианската композиторка от втората половина на XVI век Мадалена Казулана. През 2021 г.музиколожката Лори Страз открива изгубената тетрадка с алтовата партия от „ Първа книга с мадригали за пет гласа “ на Казулана, а на 8 март 2022 година творбите са били показани по време на концерт в Лондон от Консорт „ Фиери “, Тоби Кар (лютня и теорба), Айлийн Хенри (барокова арфа), и Хари Бъкоук (виола да гамба).

Но какво в действителност значи тази находка за възприемането на Казулана в настоящия миг? На този въпрос дава отговор Лори Страз в изявление за Би Би Си 3: „ Знаехме за нея от дълго време и разполагахме с книга с четиригласна музика, която обаче, въпреки и доста добре композирана, беше единствено в жанра на песента. Докато тази петгласна полифония е доста по-трудна за основаване и това издига Казулана до равнището на другите велики композитори от това време като да вземем за пример Орландо ди Ласо и Маркантонио Анджиниери, който е бил учителят на Монтеверди. Това е и композиторът, чийто жанр аз мисля, че е непосредствен до този на Казулана. Така че това изобретение в действителност я изважда от сферата на домашното музициране и тя застава на предна линия на авангарда на времето си “.

Светската музика от този интервал е извънредно гъвкава, когато става дума за изпълнителския състав. Без значение за какъв брой гласа е написана дадена творба, тя може да бъде приспособена за различен отбор според от наличните реализатори. Повече за тази процедура споделя в изявление за Би Би Си 3 сопраното Хана Или, която е част от Консорт „ Фиори “: „ Това е едно от нещата, които най-вече обичаме, когато изпълняваме ранна музика. Имаме толкоз доста независимост! Ние взехме решение да представим няколко от мадригалите на Казулана като сола, тъй като това несъмнено е процедура, която е съществувала по това време. Те са изпълнявали мадригалите с всеки, който е бил разполагаем сега. А от време на време мадригалите могат да бъдат изпълнени и единствено от принадлежности. Също по този начин взехме решение да представим някои от творбите като дуети, поради текста, който е най-важното нещо в мадригалната форма. “

Благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия ще имате късмет да чуете тази изгубена музика в предаването „ Музик фикс идея “ на 6 април от 14 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР