За първи път от началото на пандемията страната ни ще

...
За първи път от началото на пандемията страната ни ще
Коментари Харесай

Лекари се обявиха за връщане на маските за определени места

За първи път от началото на пандемията страната ни ще премине през Коронавирус вълна в разгара на лятото

Прогнозата е на вирусолози и математици.

А повода - у нас към този момент циркулира новият по-заразен подвариант на Омикрон. На този декор лекари приканиха здравните управляващи още веднъж да създадат маските наложителни на избрани места, съобщи

7 са пробите на българи, потвърдено инфектирани с подварианта BA.5, за който има данни, че по-лесно прескача имунитета от имунизиране или преболедуване. Пробите са взети през май, което съгласно специалисти значи, че новата разновидност към този момент циркулира в страната. Това се вижда и в повишението на случаите на дневна база. Само за последната седмица е регистриран 50% растеж на заболелите от COVID-19 в България, оповестиха здравните управляващи.

В кабинетите на персоналните лекари към този момент се усеща натискът на новата Коронавирус вълна. Според доктор Георги Миндов болестта се популяризира у нас най-вече от фамилии, които се връщат от чужбина.

“Т.е. клъстерно систематизиране, нямаме още дифузно, само че имаме на гнезда - групи, които са били в контакт, които се връщат от Гърция, от Испания, Франция, Германия”, изясни доктор Миндов.

Това са страни, които към този момент записват сериозен растеж на случаите точно поради новия подвариант BA.5. У нас той е засечен в 8% от позитивните проби през май.

“Навсякъде, където е стъпил този подвариант стартира да води до увеличена крива на заболяемостта, до бързо повишаване на случаите, което чакаме и при нас. Започвайки от в този момент, гладко покачвайки се юли, чакаме по този начин много по-голям брой болни през август”, изясни проф. Ива Христова.

Математици също предвиждат пикът на вълната да настъпи след средата на юли.

“В момента сме към 500-600, другата седмица евентуално ще сме някъде към 900 и след десетина ще пристигна четирицифреното число”, предвижда математикът Николай Витанов.

Главоболие, мощна изнемощялост, болки в гърлото, хрема и загуба на вкус са измежду признаците, за които би трябвало да се следи, приканиха здравните управляващи.

Засега данните демонстрират, че клиничното протичане на новия подвариант не е по-тежко. Мутацията обаче не е за подценяване, споделят специалисти.

“Ние сме по-слабо предпазени към него. Доста по-лесно се предава и второ - много по-слабо се улавя от антителата след боледуване или след ваксинация”, разясни проф. Христова.

От здравното министерство дефинираха като "силно целесъобразно " носенето на маски в градски превоз, търговски центрове и магазини.

Лекари обаче упорстват маските да са още веднъж наложителни за избрани места.

И още - персонални лекари желаят още веднъж да могат да назначават безвъзмездни ПСР проби. Така по думите им повече хора ще се изследват и ще излезе нескрито скритата заболеваемост.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР