За първи път от много време насам България прави ясна

...
За първи път от много време насам България прави ясна
Коментари Харесай

Бивш министър на отбраната: България прави ясна заявка за засилена роля в Черноморския регион

За първи път от доста време насам България прави ясна поръчка за засилена роля в Черноморския район, който е от основно значение за НАТО. Това сподели в изявление за седмичното обзорно предаване „ Метроном “ на Радио „ Фокус “ Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата. Той посочи, че с построяването на Координационен център на НАТО във Варна България ще направи стъпка към събиране на повече информация и даването й за съгласуваност на предното разполагане на сили на НАТО в Черно море.
„ Това се вписва напълно в този развой на Адаптирано предно разполагане, който започва с решенията от Уелс през 2014 година и Варшава през 2016 година. Този център в доста огромно степен е естествено уголемение на центровете за интеграция на силите в София и Букурещ, като концентрира върху Черно море “, добави някогашният министър на защитата.
Велизар Шаламанов означи, че построяването на сходен център е заложено още през 2014 година във „ Визия 2020 “, с която тогавашният президент Росен Плевнелиев показа предложенията на България за усилване на сигурността и отбранителния капацитет на Алианса в Югоизточна Европа. Той напомни, че в действителност „ Визия 2020 “ е била призната от Съвета по сигурността на Министерски съвет на 1 септември 2014 година, като от този момент има приспособена тактика за национална сигурност и редица други документи, сега се прави стратегически обзор на защитата с присъединяване на всички институции, в това число и президентската.
„ Логистиката е неразделна част от военната активност. Към момента вследствие на решения на НАТО такава координационна функционалност се реализира в Командването на военноморския съставен елемент на НАТО във Англия. От българска страна е препоръчан спомагателен принос, като начало български, само че в процеса на съвещания и предстоящ обзор на НАТО да бъде препоръчан като част от силите на Алианса “, разяснява специалистът.
Според Велизар Шаламанов засиленото съдействие оказва помощ да се понижи напрежението и да има повече вътрешна бистрота в НАТО. По думите му центърът ще способства за разговора с Русия и за понижаване на напрежението, което Русия провокира с анексията на Крим, елементи от Грузия и дейностите в Молдова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР