За първи път от доста години в Народното събрание няма

...
За първи път от доста години в Народното събрание няма
Коментари Харесай

За кои партии гласуваха ромите

За първи път от много години в Народното събрание няма да има националисти . Партия Вътрешна македонска революционна организация няма да има депутати в 45-ото Народно заседание. На изборите през 2017 година " Обединени патриоти " и партия " Воля " са получили общо 464 150 гласа, на изборите през 2021 година те завоюваха 206 768. Партия " Възраждане " е получила през 2017 година 38 000 гласа, на изборите на 4 април завоюваха над 90 000. 

За кого гласоподаваха ромите?

Около 24% от ромите са дали своят вот за ГЕРБ и за Българска социалистическа партия, близо 24% са дали своят вот за " ИТН ", сподели за БНР Николай Кирилов от фондация " Рома " - Лом, създател на Постоянната ромска конференция.

" Изводът от тези избори е, че българският народ не толерира извънредно националистическото говорене, гласоподавателите дадоха явен знак на тези обединения. Аз считам, че този лъх и тази наклонност потегли от Съединени американски щати. Самите хора се осъзнаха, че няма място в политиката такова говорене и резултатите от изборите демонстрираха това ", акцентира Кирилов.

Също в предаването " Хоризонт до обед " Владислав Петков, културен антрополог в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", разяснява, че има прочут проблем да се дефинира за кои партии са дали своят вот ромите

" Данните, с които разполагаме, са от екзитполове на " Алфа рисърч " най-вече и на други социологически организации, които ни дават профил по етнически генезис, само че ние знаем, че това се случва посредством самоидентификация по време на изявлението, когато се събират данните кой по какъв начин се самоопределя. Ние имаме доста по-голям проблем и той е народен за самоопределянето на ромската общественост, които, бивайки запитвани, не постоянно са склонни да заявят ромския си генезис ". 

Според Петков ниските резултати на националистическите партии се дължат на това, че тези партии са се компрометирали, участвайки във властта през последните години: 

" Хората, които гласоподаваха протестно, г оляма част, подкрепяйки " ИТН ", взеха решение да санкционират обединенията, които са си партнирали с ГЕРБ през последните години. Според мен неверна беше тактиката на самите националистически партии, само че аз никога няма да ги скърбя това е добра вест ".

 Снимка: БГНЕС

Партия " ИТН " насочи и антиромски изявления, все пак получават поддръжка от роми емигранти в чужбина :

" Когато си в чужбина, националната еднаквост изпъква над етническата и в този смисъл за мен е обяснимо, че роми в чужбина биха дали своят вот за Слави Трифонов, защото те там се усещат повече българи, в сравнение с роми ", акцентира Николай Кирилов.

Подкрепата от ромски емигранти в Западна Европа за партията " ИТН " разяснява и Орхан Тахир, правист, бежанец в Белгия: 

" Избирателната интензивност измежду ромите беше по-ниска спрямо общата изборна интензивност в България. Голяма част от ромските гласоподаватели въобще не излязоха да гласоподават. Ромите гласоподаваха по този начин, както гласоподават и българите с някои специфики в обособени изборни региони. Социологическите организации не можаха да отразят действително гласуването на ромските гласоподаватели , защото те се концентрираха в секциите, където гласоподават хората от огромните ромски квартали, по този начин наречените ромски гета ".

Повече можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР