За първи път от десетилетие броят на бежанците, които напускат

...
За първи път от десетилетие броят на бежанците, които напускат
Коментари Харесай

Повече бежанци напускат Дания, по-малко са пристигащите

За първи път от десетилетие броят на бежанците, които напущат Дания, е по-голям от броя на новопристигналите, заяви Министерството за интеграция на страната, съобщи " Спутник ".

Миналата година в Дания са пристигнали 1520 претенденти за леговище. В същото време 2250 имигранти с бежански генезис емигрират или се репатрират назад в родните си страни, оставяйки страната с негативна чиста стойност 730. За разлика от тях, през 2015 година чистата имиграция в Дания възлиза на 16 000.

Министърът на интеграцията Матиас Тесфайе приветства това развиване и назова тези цифри " прелестни ". Според него, държавната политика е престоят на бежанците в Дания да е единствено краткотраен. Когато е допустимо, естествено е те да се върнат в родните си страни.

" Преди всичко съм удовлетворен, тъй като това демонстрира, че можем да задържим притока, като организираме рационална политика в Дания. Но също по този начин, тъй като има бежанци, които биха желали да получат торба с пари и да пътуват до у дома и да възстановят личната си страна ", съобщи министърът пред датското радио.

" Щастлив съм, че можем да осигурим отбрана на хората, когато има потребност от това. Но също по този начин съм благополучен всякога, когато един емигрант може да се върне вкъщи ", акцентира Тесфай.

Сирия, Сомалия, Ирак и Босна и Херцеговина са отпред в листата на страните, в които търсещите леговище се репатрират. За разлика от тях, от Еритрея, Иран и Афганистан идват повече, в сравнение с да напущат Дания.

Част от заема е за новия акт за репатриране, който влезе в действие в Дания предходната година. Целта на закона е да направи допустимо имигрантите да изоставен страната непринудено. Освен да покрива пътните разноски, датската страна заплаща 140 000 DKK (20 300 долара) на възрастен и 42 000 DKK (6 100 долара) на дете за всеки преселник от леговище, който се завърне в родината си. За да стане по-привлекателно връщането, Дания също предлага помощ в учебно заведение и медицината.

" Много сирийци са се прибрали непринудено у дома и доста от тях с торба пари в ръка от датската страна. Да се ​​надяваме, че това може да им помогне да се открият в родината си и да я възстановят след гражданската война ", споделя Тесфайе.

Министърът даде обещание за по-нататъшно подсилване на сферата на репатриране.

" Това е една от аргументите, заради които взех решение да основа специфичен имиграционен орган, чиято задача е единствено да оказва помощ на чужденци без законно престояване в Дания да се приберат ", сподели Тесфайе.

През последните години Дания последователно стяга имиграционната си политика, развой, стартират от синия блок отдясно на центъра и продължаващ при настоящето държавно управление на социалдемократите.

Самият Тесфайе е с имигрантски генезис, защото татко му пристигнал в Дания от Етиопия; той е министър на кабинета от юни предходната година. Преди да се причисли към социалдемократите през 2015 година, той представляваше към този момент несъществуващата марксистко-ленинска комунистическа партия, червено-зеления алианс и социалистическата национална партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР