За първи път от 20 години насам социолозите от Алфа

...
За първи път от 20 години насам социолозите от Алфа
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": За първи път от 20 г. се отчита икономически оптимизъм

За първи път от 20 години насам социолозите от " Алфа Рисърч " регистрират стопански оптимизъм. Това сподели пред " Нова телевизия " ръководещият сътрудник в социологическата организация Боряна Димитрова, която показа ново проучване.

На въпрос какви са упованията за идната година 55% са показали, че тя ще е по-добра, до момента в който 36 на 100 чакат да е същата. Едва 9% са споделили, че чакат 2018 година да е по-лоша. Димитрова регистрира, че за последно през 1998 година е имало по-позитивни упования за идната година. " Тогава гърмежът на очакванията беше вяра след рецесията, вяра след дъното ", сподели тя и означи, че по-късно песимистичните упования непроменяемо са били от 3 до 5 пъти по-високи от оптимистичните.

На въпрос за равносметката за миналата година 25.7% са показали, че тя е била по-добра, а 17.4 %– по-лоша. За 56.9% през 2017 година не е имало смяна. При оценката за миналата година през последните две десетилетия позитивизмът е още по-силно изразен, регистрират социолозите. " Това, до което стигаме през днешния ден, е резултат от дългогодишно струпване – пазарна стопанска система, непоклатимост от влизането в Европейски Съюз и възобновяване на европейската стопанска система, основаването на високоплатени работни места ", разяснява Боряна Димитрова.

Тя уточни, че измежду висшистите, т.е. хората на по-високоплатени работни места, положителна оценка за годината дават 41 на 100 против 12% негативни. " Образованието става решителен фактор ", добави социологът и уточни, че измежду хората с главно обучение към момента скептицизмът господства – едвам 13% считат, че годината е била по-добра.

Същевременно се регистрира и повишаване на потребностите на хората от по-добра среда на живот и по-добри закони. Все още болшинството (54.7%) показват, че имат най-голяма нужда от по-високи приходи, само че 28.6% са показали, че желаят по-добра среда, а 11.8% - по-добри закони. В огромните градове условията за възстановяване на средата на живот са по-високи (39%).

" Ако през идващите години, по този начин както има индикации, продължи плавното повишаване на приходите, няма просто да се върви по линията " желаеме по-високи приходи ", а ще се усили натискът за по-добро качество на живот, за по-добри обществени услуги ", сподели Боряна Димитрова. " Добрите упования не значат безкритичност. Когато човек реализира несъмнено ниво на своите приходи, той не просто желае повече от същото, той трансформира структурата на своите упования ", добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР