За първи път беше връчена наградата на името на убитата

...
За първи път беше връчена наградата на името на убитата
Коментари Харесай

Проектът "Пегас" спечели наградата на името на Дафне Галиция

За първи път беше връчена премията на името на убитата през 2017 година в Малта журналистка Дафне Каруана Галиция. Призът е основан и отбелязва основния принос на публицистите за запазване на демокрацията. При откриването на церемонията по награждаването ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли акцентира, че закрилата и поддръжката на публицистите е от витално значение за демократичните общества.
" Дафне Каруана Галиция беше проверяващ публицист и блогър, който хвърли светлина върху това, което другите желаеха да скрият. Тя беше извънреден публицист, който свърши забележителна работа, герой за народна власт. Но тя не е единственият погубен публицист. Не можем да приемем обстоятелството, че публицистите са нападани или даже убивани, до момента в който упражняват работата си. Журналистите в никакъв случай не би трябвало да се опасяват за живота си единствено тъй като си правят работата . "
Прогнозата на Международната федерация на публицистите обаче е мрачна:
" 65 публицисти са убити по света през 2020 година Опасявам се, че в края на 2021-а броят на жертвите ще бъде сходен ", съобщи генералният секретар на Федерацията Антони Беланже. Той съставлява самостоятелното 29-членно жури от представители на медии, журналистически асоциации и жители на Европейски Съюз, които избраха за победител в състезанието публицистите от плана " Пегас ", съгласуван от. Разследването сплотява работата на 80 публицисти от целия свят, които разкриха приключване на над 50 000 телефонни номера допълнително от 50 страни посредством софтуера " Пегас " на израелската компания NSO Group.  Мишена на софтуера за следене са били публицисти, правозащитници и юристи по целия свят.

Наградата от 20 000 евро получиха представителите на консорциума Сандрин Риго и Лоран Ришар:

" Знаехме, че това е един доста рисков, само че и значим план. Беше голямо предизвикателство, което нямаше да осъществим без поддръжката на 80-те публицисти, които работеха с нас. "

" Няма да се предаваме. Ще работим по този метод, ще си сътрудничим. Но имаме потребност от поддръжка на институциите. Ако желаеме да защитим демокрацията, ние можем да го създадем с работата си, само че имаме потребност от Европейския съюз, от повече бистрота и отговорност. "
„ Забранени истории “ е притежател на влиятелни награди по целия свят, в това число на Европейската премия за преса и премията „ Жорж Полк “. От основаването си през 2017 година публицистите от консорцуима не престават следствията на Дафне Каруана Галиция, само че също и на публицисти, убити поради следствие на закононарушения против околната среда или мексикански картели. Сътрудничат си с над 30 партньорски новинарски организации по целия свят и близо 100 публицисти.

В Туитър малтийският евродепутат Давид Каса означи, че Европа се нуждае от повече „ Забранени истории “. По думите му, премията би трябвало да отвори очите на всички, които заплашват или се пробват да заглушат или убият публицисти.
Малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция “, проверяваща корупцията, беше убита през 2017 година при детонация на кола бомба. Наградата в нейна памет ще се връчва всяка година. В участваха над 200 публицисти от 27-те страни от Европейски Съюз.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР