За първи път беше връчена наградата на името на убитата ...

За първи път беше връчена наградата на името на убитата

Проектът "Пегас" спечели наградата на името на Дафне Галиция

За първи път беше връчена наградата на името на убитата през 2017 година в Малта журналистка Дафне Каруана Галиция. Призът е основан и означава основния принос на публицистите за запазване на демокрацията. При откриването на церемонията по награждаването ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли акцентира , че закрилата и поддръжката на публицистите е от жизнено значение за демократичните общества.
" Дафне Каруана Галиция беше разследващ публицист и блогър, който хвърли светлина върху това, което другите искаха да скрият. Тя беше извънреден публицист , който свърши забележителна работа, герой за народна власт . Но тя не е единственият погубен публицист . Не можем да приемем факта, че публицистите са нападани или даже убивани, до момента в който упражняват работата си. Журналистите в никакъв случай не би трябвало да се страхуват за живота си единствено тъй като си вършат работата . "
Прогнозата на Международната федерация на публицистите макар че е мрачна:
" 65 публицисти са убити по света през 2020 година Опасявам се, че в края на 2021-а бройката на жертвите ще бъде сходен " , съобщи генералният секретар на Федерацията Антони Беланже. Той съставлява самостоятелното 29-членно жури от пълномощници на медии, журналистически асоциации и жители на Европейски съюз , които избраха за победител в конкурса публицистите от плана " Пегас " , съгласуван от . Разследването обединява работата на 80 публицисти от цялостен свят, които разкриха изливане на над 50 000 телефонни номера допълнително от 50 страни посредством софтуера " Пегас " на израелската компания NSO Group.  Мишена на софтуера за следене са били публицисти , правозащитници и юристи по целия свят.

Наградата от 20 000 евро получиха пълномощниците на консорциума Сандрин Риго и Лоран Ришар:

" Знаехме, че това е един доста рискован , само че и съществен план . Беше голямо предизвикателство, което нямаше да осъществим без поддръжката на 80-те публицисти , които работеха с нас. "

" Няма да се предаваме. Ще работим по този метод , ще си сътрудничим. Но имаме потребност от поддръжка на институциите. Ако желаеме да защитим демокрацията, ние можем да го извършим с работата си, само че имаме потребност от Европейския съюз, от повече бистрота и вина . "
„ Забранени истории “ е притежател на престижни награди по целия свят, в това число на Европейската премия за преса и наградата „ Жорж Полк “. От основаването си през 2017 година публицистите от консорцуима не престават следствията на Дафне Каруана Галиция, само че също и на публицисти , убити поради следствие на закононарушения против околната среда или мексикански картели. Сътрудничат си с над 30 партньорски новинарски организации по целия свят и близо 100 публицисти .

В Туитър малтийският евродепутат Давид Каса означи , че Европа се нуждае от повече „ Забранени истории “. По думите му, наградата би трябвало да отвори очите на всички, които заплашват или се пробват да заглушат или убият публицисти .
Малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция “, разследваща корупцията, беше убита през 2017 година при детонация на кола бомба. Наградата в нейна памет ще се връчва всяка година. В участваха над 200 публицисти от 27-те страни от Европейски съюз .

Източник: bnr.bg