За първи път американски биолози успяха да измерят сърдечният ритъм

...
За първи път американски биолози успяха да измерят сърдечният ритъм
Коментари Харесай

Измериха сърдечния ритъм на най-голямото животно на Земята

 За първи път американски биолози съумяха да измерят сърдечният темп на наследник кит – най-голямото живо създание на земята.

Резултатите от проучването са оповестени в списанието " Proceedings of the National Academy of Sciences ", заяви РИА Новости.

Синият кит е най-голямото животно на Земята. Той има и най-голямото сърце, която тежи приблизително към един звук. Ясно е, че такава голяма кръвна помпа не е в положение да се свива със същата периодичност, с която сърцето пулсира при по-малки животни. Предполагаше се, че нормално създава от 5 до 20 удара в минута, само че до неотдавна не беше допустимо да се мери пулсът на наследник кит. Учени от Станфордския университет най-сетне съумяха.

След като се приближиха до кит в залива Монтерей в Калифорния с надуваема лодка, откривателите инсталираха свръхчувствителни датчици на четири вендузи наоколо до лявата перка на животното. Цял ден датчикът записва сърдечната периодичност на кита, употребявайки електроди, вградени в центъра на две вендузи. След като електронното устройство се отдели от кита, биолозите го прибраха от повърхността на залива и разшифроваха записа.

“Нямахме концепция дали това ще проработи. Бяхме скептично настроени даже когато видяхме данните ", споделя водещия създател на публикацията Джеръми Голдбоген.

По-рано датчиците са били сполучливо тествани върху дребни китове, живеещи в плен. Но да ги инсталирате на най-голямото животно in vivo, беше по-трудна задача.

Сърцето на кита е ситуирано по-близо до долната страна на тялото. Но, сините китове съвсем в никакъв случай не се прекатурват по тил и единствено чувствителността на конфигурираните датчици е помогнала за премерване на пулса " откъм гърба “.

Получените данни демонстрират, че сърцето на кита може да работи в разнообразни режими. Когато животно се гмурка, сърдечната му периодичност се забавя до четири удара в минута, от време на време достигайки най-малко два удара в минута. Когато храната се употребява на дълбочина, сърдечната периодичност се усилва, само че по-късно още веднъж се забавя. Пулсът на зрял наследник кит пораства непрекъснато, когато се изкачва на повърхността, където китът диша, възстановявайки равнището на О2 в тялото. В това състояние пулсът му е сред 25-37 удара в минута.

Учените считат, че това е абсолютният най-много за животно с такава маса. " Тези животни, които съществуват при рискови физиологични условия, ще ни оказват помощ по-добре да разберем рестриктивните мерки на биологичния размер “, споделя Голдбоген.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР