За пърите в държавата и в джоба ни си говориха

...
За пърите в държавата и в джоба ни си говориха
Коментари Харесай

Хампарцумян по Дарик: Няма да има рязко повишаване на лихвите по кредитите

За пърите в страната и в джоба ни си приказваха Георги Донков и финансистът Левон Хампарцумян в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

Основният лихвен %, обявяван от Българска народна банка още веднъж беше повишен и от 1-ви май той е в размер от 2, 77 на 100. Това е тендеция, която стартира през октомври предходната година, като от февруари тази година простата годишна рента пораства всеки месец.

Междувременно след 16- годишна пауза Централната банка взе още по-решителни ограничения, с които да охлади кредитирането, а с това и растежа на цените евентуално. От 1-ви юни, комерсиалните банки би трябвало да заделят като буфер 10% от събраните депозити, а от 1-ви юли запасите се подвигат на 12%.Това се счита за една от най-суровите ограничения като спирачка за раздаването на заеми.

Решението значи, че Българска народна банка на процедура принуждава банките да заделят още най-малко 7 милиарда лв., които няма да могат да пипат в следствие.

Централната банка към този момент подвигна равнището и на т.нар " финансов буфер ", като от следващата година ще бъдат отделяни 2% от всеки рисков заем. От Българска народна банка се аргументират с ускореното повишаване на цените, съчетано с нарастването на заплатите, мощно потребителство търсене и висок растеж на заемите за семействата.

От друга страна, България продължава да е към момента без държавен бюджет за тази година и към момента не е ясно дали депутатите ще имат време и опция да го одобряват.

" Българска народна банка не предсказва рецесии, само че е наясно, че в случай че стигнем до рецесия, на нас ще ни би трябвало повече капитал и банките би трябвало да са по-внимателни в кредитирането. Това са индиректни способи на влияние върху стопанската система, който понижават или охлаждат кредитния възторг на банките. Тази мярка е една от най-гъвкавите ограничения ", съобщи Хампарцумян.

" Лихвите се подвигат, тъй като тези пари, които са дадени на пазара няма по какъв начин да бъдат прибрани другояче. Не приказваме за лихвени равнища като преди колапса на КТБ, от които даже човек с по-скромен депозит може да живее добре. Това не е стабилно и не трябва да се прави, само че можем да чакаме непретенциозно повишение върху лихвите по депозитите ", сподели специалистът.

" Няма да има внезапно повишение на лихвите по заемите. Държавните задължения на Южните страни в Европа са нещото, което стопира внезапното повишение на лихвите, тъй като би могло да провокира усложнения в изплащането на тези държавни задължения. Европейската Централна банка е в деликатна обстановка, тъй като би трябвало да се бори с инфлацията, повишавайки лихвите, само че в същото време да не задуши стопанската система ", сподели финансистът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР