За отчетния период в институцията на Обществения посредник на територията

...
За отчетния период в институцията на Обществения посредник на територията
Коментари Харесай

Омбудсманът с анализ за първото шестмесечие

За отчетния интервал в институцията на Обществения медиатор на територията на община Пловдив постъпиха 109 броя сигнала. От тях 58 броя са писмени и 51 устни, които са отразени в протоколи. Сигналите са разпределени в 17 посоки (Приложение 1). Както постоянно има и много нерегистрирани сигнали, получени по телефон или такива, за които са извършени диалози, като сме търсени за всевъзможен тип подпомагане и съвещания. При съпоставяне на получените статическите данни по отношение на първото шестмесечие на 2022 година отчитаме нарастване на броя на сигналите в ресорите „ Екологични проблеми ”, „ Устройство на територията; нелегално строителство “ и изключително огромно нарастване в ресора „ Транспорт и сигурност на придвижването ”. Намаление има в ресорите „ Административно-техническо обслужване ”, „ Образование “, „ Приключени случаи, заради липса на пълномощия ” и изключително огромно в ресора „ Други (трудови-правни, персонални, демонстрация на непросветеност, непочтеност, тромавост и неуважение достолепието, правата и свободите на жителите и пр.) ”. Без съществено придвижване в интензивността си са останалите ресори: „ ВиК “, „ Достъп до информация “, „ Електроснабдяване и Електроразпределение; Топлофикация “, „ Здравеопазване “, „ Мобилни оператори; телекомуникации “, „ Обществен ред и сигурност ”, „ Регистрация на търговски обекти; комерсиална активност “, „ Сметоизвозване и непорочност на улиците “,  „ Социална политика ” и „ Етажна благосъстоятелност “.

През отчетния интервал в направлението „ Транспорт и сигурност на придвижването “ постъпиха 22 броя сигнала, което е съвсем два пъти повече за същия интервал на предходната година, когато те бяха 13 броя. Настоящият сектор оглави класацията по постъпили сигнали в институцията, като количеството на сигналите е съвсем два пъти повече от идващото направление, по което работи публичния медиатор.

Разделът „ Социална политика “, който е на второ място, постоянно е бил с висока интензивност, а водещият проблем визира пенсиите на жителите от третата възраст.

Ресорът „ Устройство на територията; нелегално строителство “ продължава да е значима част от нашата работа, като за отчетния интервал се подрежда на трето място от всички посоки, по които се работи. Отбелязваме, че това става за пръв път откогато съществува институцията на публичния медиатор. Направлението до момента постоянно е заемало първо или второ място по брой постъпили сигнали и тъжби.

Работата на институцията по екологичните тематики е доста основна част от нейната активност. През първото шестмесечие на годината постъпиха два пъти повече сигнали, в сравнение с през първите шест месеца на предходната година.  В класацията по брой на постъпили сигнали актуалният раздел се подрежда на четвърто място от направленията, по които работим, а  сред постъпилите сигнали има една по-съществена тематика: рискови и изсъхнали дървета.

Направлението „ Други (трудово-правни, персонални, демонстрация на непросветеност, непочтеност, тромавост, неуважение достолепието, правата и свободите на жителите и пр.) “ е с сензитивно понижено количество сигнали, което се случва за първи път от доста години. В предхождащи шестмесечни разбори и годишни доклади сме разсъждавали за противоположния факт, а точно високият брой сигнали в ресора.

„ ВиК “ проблемите са на шесто място в класацията по брой постъпили сигнали, а по -голямата част от тези сигнали бяха за липса на вода, обусловена от разнообразни аргументи.

Анализът на раздел „ Мобилни оператори; телекомуникации “  запазва своята по принцип нормална характерност на приблизително деен по отношение на останалите, както и се резервират нормалните рискове пред жителите, които пораждат при сключване на нови контракти или преподписване на съществуващи такива.

Неособено огромният брой постъпили сигнали в направление „ Административно-техническо обслужване “ довежда до извода, че жителите не са изпитали огромни проблеми при допира си с администрациите в гр. Пловдив, което е един позитивен факт.

Броят на подадените сигнали в раздел „ Образование “ не са толкоз доста, само че всички сложени въпроси са от изключителна значимост и по някакъв метод въздействат на всички нас.

През тази година подадените сигнали през първото шестмесечие на 2023 година са единствено четири броя в сектор „ Електроснабдяване и Електроразпределение; Топлофикация “, което постанова още веднъж извода, че жителите не изпитват основни усложнения от предоставяната им услуга от естествения монополист.

В направлението „ Етажна благосъстоятелност “ постъпиха единствено 4 броя сигнала. Анализът демонстрира, че във времето в раздела не постъпват доста такива, само че другояче по своята същина те са доста знакови за проблемите във входовете на постройките.

В останалите посоки броя на сигналите е най-малък.

През миналото първо шестмесечие на 2023 година от страна на институцията на публичния медиатор бяха направени и изпратени до разнообразни институции няколко доста значими рекомендации с молба за мнение и възможни дейности. Една от препоръките  касае систематичното едва налягане на водата след 5-ия етаж на жилищните здания. Същата е изпратена до „ ВиК “ ЕООД с молба да бъдат инсталирани за сметка на сдружението оборотни хидрофорни уредби, там където е належащо за нужния интервал.

Отправихме и две оферти до Община Пловдив. С първото предлагаме учебните дворове (или някои от тях) да бъдат налични за свободно прилагане през неучебно време, почивните дни и ваканциите, като тази смяна да бъде съпроводена с спомагателна финансова поддръжка, която да бъде употребена за механически средства за наблюдаване, директен физически надзор и амортизации. С второто предлагаме да има по-голяма безпристрастност при кандидатстването на първокласниците в гр. Пловдив, а точно софтуерът да генерира инцидентното число, което се употребява като аршин за класиране при претенденти с еднакъв брой точки, не в деня на подаване на документите, а в деня на излизане на резултатите на класирането на учениците.

Последното предложение, което ще разгледаме, е резултат от взаимоотношението ни с други институции, организации и хора, съпричастни към проблемите на украинските бежанци у нас. Отправихме предложение до министър-председателя на Република България акад. Николай Денков и министъра на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков за смяна в настоящата Наредба за държавните условия за приемане на студенти във висшите учебни заведения на Република България, с която да се реализира съкращаване на таксите за образование в държавните университети за искащите украински бежанци, които желаят да надграждат образованието си, само че нямат нужните финансови благоприятни условия.

В умозаключение желаеме да отразим обстоятелството, че след повече от три години пауза, заради пандемичната конюнктура в страната, породена от Covid-19, беше обновена взаимната работа на мрежата на локалните публични медиатори в страната. Инициатор и хазаин на срещата през месец април 2023 година беше нашата институция. На нея бяха разисквани сходни практики в работата, беше обменен опит и подложен за следващ път казусът по отношение на статута на публичния медиатор в страната. На срещата беше определен и нов ръководител на мрежата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР